Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanici u nastupnim posjetima ministrici Pusić

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak, 9. listopada 2014. u nastupne posjete veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Ellen Berends...


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak, 9. listopada 2014. u nastupne posjete veleposlanicu Kraljevine Nizozemske Ellen Berends, švicarskog veleposlanika Stefana Estermanna te UNHCR-ovu regionalnu predstavnicu za Srednju Europu Montserrat Feixas Vihé.

Veleposlanica Berends istaknula je da će njena uloga veleposlanice biti više tradicionalna s obzirom na činjenicu da je Hrvatska postala članica EU-a. Stoga će i jedan od glavnih zadataka biti suradnja u europskom kontekstu, posebno u području institucionalnih pitanja EU. Ministrica Pusić istaknula je važnost suradnje s Nizozemskom u regiji, ne samo kroz twinning projekte nego i bilateralno koristeći sredstva za razvojnu pomoć.

Sa švicarskim veleposlanikom Estermannom ministrica je razgovarala o postignutim koracima u rješavanju diskriminacije hrvatskih građana u Švicarskoj nakon referenduma o ograničavanju slobode kretanja održanom u veljači ove godine. Riječi je bilo i o rusko-ukrajinskoj krizi u svjetlu švicarskog predsjedanja OESS-om.

S regionalnom predstavnicom UNHCR-a Feixas Vihé ministrica Pusić razgovarala je o implementaciji Regionalnog stambenog programa. Inače, Ured UNHCR-a u Hrvatskoj je od 1. srpnja 2014. i službeno postao dio Regionalnog predstavništva za Srednju Europu sa sjedištem u Budimpešti koje pruža podršku aktivnostima UNHCR-a u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Sloveniji.



Priopćenja