Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica Batistić Kos na sastanku Odbora za razvojnu pomoć OECD-a

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos sudjelovala je na sastanku Visokih dužnosnika Odbora za razvojnu pomoć OECD-a...


Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos sudjelovala je na sastanku Visokih dužnosnika Odbora za razvojnu pomoć OECD-a 7. i 8. listopada u Parizu. Na sastanku su sudjelovali svi glavni direktori za razvoj članica Odbora za razvojnu pomoć, kao i predstavnici Kolumbije, Kine, Rusije i Indije u statusu promatrača. Hrvatska je po prvi put sudjelovala na sastanku Visokih dužnosnika Odbora za razvojnu pomoć OECD-a otkad je preuzela ulogu donatora razvojne pomoći u siječnju 2011. g.

Raspravljalo se o načinima kako osigurati više sredstava za razvojnu suradnju, o oblikovanju nove mjere Ukupne službene potpore za razvoj (TOSD), boljem predstavljanju tržišnih instrumenata u okviru službene razvojne pomoći, te uspostavljanju većeg stupnja ravnoteže u dodjeljivanju vanjskih izvora financiranja zemljama kojima je to najpotrebnije. Ova će pitanja predstavljati temelj za zajedničku izjavu koja se planira usvojiti na sastanku na visokoj razini Odbora za razvojnu pomoć OECD-a u prosincu o.g., a bit će i priprema za izradu stajališta uoči međunarodne Konferencije o financiranju za razvoj u srpnju 2015. godine.



Priopćenja