Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić primila zamjenika ministra vanjskih poslova Ekvadora Leonarda Arízaga

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Ekvador Leonardom Arízagom, koji sa izaslanstvom boravi u radnom posjetu Hrvatskoj...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Ekvador Leonardom Arízagom, koji sa izaslanstvom boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Riječ je o prvom posjetu visokog dužnosnika Ekvadora od uspostave diplomatskih odnosa 1996. godine.

Istaknuto je zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima, a razgovaralo se i o jačanju suradnje, posebno na gospodarskom planu, te o aktivnostima koje obje zemlje poduzimaju kako bi ostvarile vanjsko-političke prioritete. Sugovornici su zaključili da su energetski potencijali dviju zemalja, brodogradnja, visoko obrazovanje, znanost i tehnologija te turizam, samo neka od područja u kojima postoji značajan potencijal suradnje.

Tom su prigodom pomoćnica ministrice Dubravka Plejić Marković i veleposlanik Ekvadora u Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti Jaime Barbers potpisali Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava o uspostavi mehanizma bilateralnih konzultacija. Memorandum predstavlja osnovu za razvoj političkog dijaloga i provedbu konkretnih oblika suradnje, a ujedno je i prvi sklopljeni bilateralni međunarodni dokument između dvije zemlje. Nakon svečanosti potpisivanja Memoranduma održane su konzultacije dviju strana.



Priopćenja