Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica ministrice Batistić Kos na zasjedanju Izvršnog odbora UNHCR-a

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Batistić Kos predvodila je hrvatsko izaslanstvo na 65. zasjedanju Izvršnog odbora UNHCR-a, koje se od 29. rujna do 3. listopada održava u Ženevi...

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Batistić Kos predvodila je hrvatsko izaslanstvo na 65. zasjedanju Izvršnog odbora UNHCR-a, koje se od 29. rujna do 3. listopada održava u Ženevi.

"Važno je očuvati vidljivost humanitarnih kriza u Africi, kao i vodeću ulogu UNHCR-a kao dugoročnog partnera državama suočenim s izbjegličkom krizom. Vlade imaju primarnu odgovornost u pronalaženju dugoročno održivih rješenja, kako bi se prekinuo ciklus novih raseljavanja koji negativno utječe na razvoj društva. ", istaknula je pomoćnica ministrice Batistić Kos u govoru na Visokom segmentu posvećenom jačanju međunarodne solidarnosti i lokalnih kapaciteta za izbjeglice u Africi.

"Ključno je i jačanje kapaciteta i procesa pomirbe, očuvanje ljudskih prava u trenucima krize, kao i zaštite izbjeglica od seksualnog nasilja i prisilnog regrutiranja, posebice djece", kazala je. Vezano uz problem ilegalnih migracija, pomoćnica mininstrice istaknula je kako je nužno poduzeti daljnje napore u otklanjanju uzroka tih migracija s područja Bliskog istoka i Afrike, kako bi se sačuvali ljudski životi. 

Tijekom govora na općoj raspravi, pomoćnica Batistić Kos istaknula je preporuku UNHCR-a o prestanku statusa izbjeglica za osobe iz Republike Hrvatske, kao znak priznanja napretka procesa rješavanja izbjegličke situacije u regiji. "Preporuka UNHCR-a poslužila je kao instrument osiguranja održivih rješenja i pružila mogućnost državama regije da potvrde opredijeljenost njihovoj konzistentnoj primjeni. Raseljenim osobama dan je signal za slobodan izbor između lokalne integracije i dobrovoljne repatrijacije". 

Batistić Kos skrenula je pozornost i na uspješnu primjenu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj, izrazivši nadu da će i ostale države regije uskoro započeti s njegovom primjenom. Podsjetila je i na poplave povijesnih razmjera koje su u svibnju ove godine pogodile zemlje regije, prilikom kojih je Hrvatska primila izbjeglice iz BiH. 

 



Priopćenja