Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Usvojene planirane mjere za podršku hrvatskim izvoznicima

Šesta sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, koju je vodio Joško Klisović, koordinator...


Šesta sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, koju je vodio Joško Klisović, koordinator Povjerenstva i zamjenik  ministrice vanjskih i europskih poslova,  održana je 24. rujna. Na sjednici se raspravljalo o već usvojenim mjerama, kao i mjerama koje bi tek trebalo donijeti, a koje bi trebale pomoći hrvatskim izvoznicima u izlasku na strana tržišta.

Kako bi promovirali hrvatske kompanije, njihove proizvode i usluge na stranim tržištima, hrvatska veleposlanstva i konzulati od listopada ove godine održavat će sastanke s predstavnicima hrvatskih izvoznika u inozemstvu. Također, izvoznici će na vrijeme primati informacije o službenim putovanjima hrvatskih dužnosnika kako bi se, ovisno o mogućnostima, mogli uključiti u sastav izaslanstava i sudjelovati na sastancima sa stranim dužnosnicima i mogućim budućim poslovnim partnerima.

Na sjednici je istaknuto kako sva nadležna tijela aktivno sudjeluju u provedbi natječaja za EU financiranje, kao i na informiranju o mogućnostima EU financiranja. Između ostalog, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije održalo je više seminara i radionica, Tjedan EU fondova i Javne partnerske konzultacije za 200 sudionika. HBOR je odobrio 100 milijuna kuna kredita vezano za Europski fond za regionalni razvoj. AIK je održao nekoliko radionica, te proveo anketu kako bi se identificirale prepreke s kojima se poduzetnici susreću. HGK je održala brojne radionice i slična događanja za poduzetnike.

Kad je riječ o financiranju projekata, HBOR je, kao nacionalna izvozno kreditna agencija, uvela niz proizvoda izvozno kreditnog osiguranja koji izvoznicima pruža mogućnost smanjenja i podjele rizika koji ih prate prilikom izlaska na strano tržište. Cilj programa je poticati izvoz roba, radova i usluga hrvatskog porijekla na način da se izvozniku, u suradnji s poslovnim bankama, izdavanjem garancije omogući lakše sudjelovanje na međunarodnim natječajima, a potom i sklapanje ugovora. Planom proračuna za 2014. planirana je uplata dodatnih 100 milijuna kuna u Garantni fond osiguranja izvoza.

Izrađen je prijedlog modela dodjele državnih potpora unutar zadanih parametara Europske komisije. Davatelji potpora započeli su s izradom programa mjera državnih potpora za 2015., vodeći računa o izradi državnog proračuna i raspodjeli raspoloživih sredstava u skladu s procedurom prekomjernog deficita.

Po prvi puta izrađena je objedinjena lista nacionalnih i EU programa koji financiraju inovacije. Lista će se redovno ažurirati i objavljivati na web stranicama nadležnih institucija, prije svega Ministarstva gospodarstva i agencije HAMAG BICRO.

Zaključeno je kako je provedeno svih 8 mjera koje su bile predviđene za treće tromjesečje ove godine, odnosno uspostavljen je odgovarajući mehanizam njihove daljnje provedbe.

Više informacija o sjednici Povjerenstva nalazi se na: https://mvep.gov.hr/gdvijesti/odrzana-sesta-sjednica-povjerenstva-vlade-za-internacionalizaciju-hrvatskoga,24124.html

Akcijski plan dostupan je za preuzimanje na:

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/2014/140508-ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/files/file/2014/140508-prilog-1_ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf



Priopćenja