Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić primila zamjenika ministra vanjskih poslova Litve Rolandasa Kriščiūnasa

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Litve Rolandasa Kriščiunasa koji je u Zagrebu sudjelovao u radu konferencije „Zašto je bitna Europska unija?“...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Litve Rolandasa Kriščiunasa koji je u Zagrebu sudjelovao u radu konferencije „Zašto je bitna Europska unija?“.

Twinning Light projekt "Jačanje kapaciteta MVEP-a kao nacionalnog koordinatora EU poslova", kojeg od travnja zajednički provode Hrvatska i Litva, ministrica je ocijenila vrlo kvalitetnim posebno stoga što je pridonio učinkovitosti MVEP-a u izradi, usklađivanju i usvajanju nacionalnih stajališta i koordinaciji EU poslova. Sugovornici su potvrdili interes za suradnju na zajedničkim twinning projektima u trećim zemljama na području Jugoistočne Europe te zemalja Istočnog partnerstva kao i Afrike. 

Osim o bilateralnim odnosima, razgovaralo se i o aktualnoj situaciji u istočnom i južnom europskom susjedstvu, pa je tako pozdravljena ratifikacija sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine, a sugovornici su se složili i da se proces približavanja država Istočnog partnerstva EU treba nastaviti. Kada je riječ o Jugoistočnoj Europi i o perspektivi proširenja EU, zmvp Kriščiunas je kazao da, iako novih proširenja sasvim izvjesno neće biti u dogledno vrijeme, ono ne smije pasti u drugi plan. Ministrica Pusić istaknula je da je za zemlje regije i za nastavak procesa reformi ključna perspektiva članstva, te da EU ne smije dopustiti paraliziranje procesa približavanja, već pružiti dodatni poticaj. Također, ministrica Pusić upoznala je svog sugovornika i s hrvatskim strateškim energetskim projektima čija će realizacija pridonijeti energetskoj neovisnosti Hrvatske.



Priopćenja