Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Marušić: Turizam je važan instrument regionalne suradnje i katalizator eurointegracijskih procesa

„Turizam je važan instrument regionalne suradnje i snažan eurointegracijski katalizator u regiji“, kazao je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić...

„Turizam je važan instrument regionalne suradnje i snažan eurointegracijski katalizator u regiji“, kazao je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić obraćajući se u petak, 12. rujna 2014. sudionicima prve Europske međuparlamentarne konferencije o održivom turizmu. Govorio je o mogućnostima koje pruža članstvo u Uniji poput investicijskih sredstava, znatno olakšanom pristupu europskom tržištu te sudjelovanju na globalnom tržišu s "europskim brandom".

Imajući u vidu gospodarsko-politički trenutak na nacionalnoj, europskoj te globalnoj razini, naglasio je da je fokus Unije i svih država članica prioritetno usmjeren na gospodarski rast i zapošljavanje. Turizam u tome nije samo ekonomski faktor, već i politički jer potiče gospodarsku i kulturološku razmjenu te doprinosi političkoj koheziji i stabilnosti, zaključio je Marušić. Dodao je da je na razini Europske unije za razdoblje 2014.-2020. predviđeno 325 milijarde eura za kohezijsku politiku, što itekako može poslužiti kao temelj povećavanju konkurentnosti svake države članice zasebno te zajednički, Europskoj uniji na globalnom tržištu.

Naglasivši važno mjesto turizma u okviru instrumenta Europske unije, Hrvoje Marušić govorio je o brojnim mogućnostima za sinergiju i zajedničke projekte na razini makroregionalnih strategija koje su alat za dogovor o zajedničkim prioritetima i projektima. Unutar europskih strukturnih i investicijskih fondova, čije se korištenje definira operativnim programima, za Republiku Hrvatsku je u razdoblju 2014.-2020. predviđen iznos od 11 milijardi eura. Sredstva su predviđena za investicije u infrastrukturu, stvaranje učinkovitijih ljudskih resursa te stvaranje novih sadržaja koji će potaknuti ruralni razvoj. 

Kako Republika Hrvatska sudjeluje u ukupno 13 programa prekogranične i transnacionalne suradnje, bilo je riječi i o njima te oko 1 milijardi eura predviđenoj za tzv. zajedničke soft programe. Pomoćnik ministrice Marušić stavio je poseban naglasak na instrumente regionalne suradnje kao vanjskopolitičkog prioriteta Republike Hrvatske, naglasivši da je gospodarski razvijeno i politički stabilno susjedstvo vitalan interes Republike Hrvatske te da turizam kao gospodarski važan čimbenik pozitivno utječe na društvenu koheziju i političku stabilnost. „Republika Hrvatska je za Jugoistočnu Europu most prema Europskoj uniji preko političke podrške i prijenosa vlastitih iskustava i znanja, kroz Croatia forum, Centar izvrsnosti, projekt Hrvatske kuće te obrazovnih programa, posebice europskih studija, a turizam može naći svoje mjesto u svakom navedenom segmentu“, dodao je Marušić. 

Zaključno, predstavio je "Razvoj jadranskog zaleđa", prekogranični projekt razvoja ruralnog zaleđa na Jadranu koji adresira zajedničke probleme slabe gospodarske razvijenosti, depopulacije te zatvorenosti zajednice. Cilj projekta je potaknuti turističke aktivnosti kao novu gospodarsku djelatnost u tim krajevima kroz tri faze: podizanje svijesti lokalne zajednice, umrežavanje i edukaciju; zatim investiranje u infrastrukturu kroz europske strukturne i investicijske fondove; te konačno privatne investicije. Identificirano je oko 160 projekata ukupne vrijednosti oko 240 milijuna eura, koji se trenutačno pripremaju za natječaje. 

 



Priopćenja