Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić obišla Mursko Središće, Sveti Martin na Muri i Goričan

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetila je u ponedjeljak 15. rujna Mursko Središće, u kojem je, uslijed obilnih padalina, zabilježen rekordan vodostaj rijeke Mure...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić posjetila je u ponedjeljak 15. rujna Mursko Središće, u kojem je, uslijed obilnih padalina, zabilježen rekordan vodostaj rijeke Mure.

Ministrica Pusić tom je prilikom istaknula da ovakvi vodostaji nikada do sada nisu viđeni, te da je riječ o vodostaju koji je 30 centimetara viši od ikad izmjerenog u povijesti. "Očito je da ćemo polako morati početi razmišljati da ono što tretiramo kao izuzetak, zbog klimatskih promjena, postaju nove okolnosti, na koje ćemo se morati početi pripremati", rekla je ministrica i dodala da se na ovakve okolnosti, a obzirom da do sada nikada nisu zabilježena ovakva mjerenja, teško netko mogao pripremati. Velika je stvar što su građani Međimurja i Murskog Središća zaštitili svoj grad tako da je poplavilo samo nekoliko garaža, jedno spremište i jedna nenaseljena kuća, ništa drugo, naglasila je ministrica i istaknula da bi u ovom slučaju trebali biti ponosni na ljude, na lokalnu i regionalnu samoupravu, a posebno na građane, koji su se organizirali i obranili Mursko Središće, te je posebno je pohvalila koordinaciju i komunikaciju svih nadležnih službi prilikom gradnje zečjih nasipa i popunjavanja vreća.

U pratnji međimurskog župana ministrica Pusić obišla je i Sveti Martin na Muri i Goričan te se pritom osvrnula i na stanje diljem Europske unije, naglasivši kako Hrvatska, kao i većina Europe pati zbog neviđenih klimatskih fenomena te da će se o tome morati razmišljati kao o novom projektu Europske unije. Također, napomenula je da je u posljednjih 25 godina za čak pet puta povećana šteta od prirodnih katastrofa, istaknuvši pritom da će se tom problematikom morati pozabaviti cijela Europa, o čemu je ministrica Pusić već razgovarala s budućom potpredsjednicom Europske komisije. U tom kontekstu je podsjetila da je na temelju onoga što smo ljeto vidjeli u Posavini, ali i u susjednim zemljama, već pokrenut regionalni projekt zaštite od poplava Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Srbija. "U Europi više nitko ne može dozvoliti da se bori protiv poplava tako da ostavlja neiskorištene i neobrađene velike površine zemlje, te da to znači da ćemo se, obzirom na nove klimatske fenomene, morati oslanjati na infrastrukturu, ali i nove modele odvodnje", naglasila je Ministrica Pusić i dodala kako više nije rješenje da se pusti puno neobrađenih njiva da skupljaju vodu od poplava.

Prilikom obilaska poplavljenih područja ministrica je istaknula i da se novac poreznih obveznika neće bacati u vjetar, niti će se to iskorištavati, te da će svatko kome je pomoć potrebna i tko je zaista stradao, sigurno imati mogućnosti da mu se pomogne sanirati šteta ili da mu se kuća u kojoj živi stavi u funkciju. "Na sreću, preventiva je ovdje takva, da se čini da nema ni blizu onih razmjera stradanja kuća koje smo vidjeli u poplavama u svibnju rekla je ministrica i dodala da u prvom redu to nije zbog toga što rijeka nije narasla, nego zato što je organizacija vrlo dobra, čime je spriječeno da voda dođe do kuća i ostalih objekata", kazala je ministrica.

Izjave prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, poslušajte i preuzmite ovdje:

Preuzimanje


Preuzimanje


Preuzimanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Priopćenja