Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: Potrebno je pronaći nove načine komunikacije s Rusijom

(Hina) - Potrebno je pronaći nove načine komunikacije s Rusijom jer ova dosadašnja nije dovela do smirivanja stanja u Ukrajini već naprotiv, posljednjih dana došlo je do "još većeg stupnja zaoštravanja odnosa", kazala je u petak prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

(Hina) - Potrebno je pronaći nove načine komunikacije s Rusijom jer ova dosadašnja nije dovela do smirivanja stanja u Ukrajini već naprotiv, posljednjih dana došlo je do "još većeg stupnja zaoštravanja odnosa", kazala je u petak prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Postoji slaganje da se radi o ruskom upadu ili invaziji na Ukrajinu, o ulasku službenih ruskih snaga. Pitanje je na koji način uopće nastaviti komunikaciju ili neku vrstu efikasne interakcije s ruskom stranom. Sankcije su na snazi, međutim očito je da one nisu spriječile eskalaciju s ruske strane", kazala je ministrica u Milanu gdje u petak i subotu sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije (Gymnich). "Nitko u ovom trenutku ne spominje ukidanje sankcija, ali s druge strane prepoznaje se potreba za uspostavom komunikacije na drugoj razini. Pitanje je sada kako postići da komunikacija dovede do smirivanja a ne do eskalacije", rekla je ministrica Pusić.
Teme razgovora ministara i visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u petak bili su stanje u Ukrajini, Iraku i Siriji. "Glavna rasprava vodila se o tome postoji li nešto efikasno u smislu smirivanja tenzija i izbjegavanja rata", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, dodajući da neki od ministara već sada smatraju da se radi o ratu.
Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier je otvarajući neformalni sastanak s europskim kolegama u Milanu, upozorio "da je stanje, koje je već opasno na istoku Ukrajine, dosegnulo novu dimenziju". "Kršenje granice, čemu svjedočimo, budi strahovanja da bi stanje moglo izmaknuti kontroli", rekao je Steinmeier i pozvao Rusiju "na razum", da "stavi karte na stol" i pregovara s Kijevom o političkom rješenju krize dok ne bude prekasno.
Ruska je strana, ocijenila je ministrica Pusić, očito ljuta zbog ekonomskih posljedica europskih sankcija, ali dok su se vodili razgovori koji su izgledali kao da vode smirivanju stanja, uključivo i razgovor koji su vodili ruski i ukrajinski predsjednik Vladimir Putin i Petro Porošenko u Minsku, istovremeno se događao upad ruskih snaga na ukrajinski teritorij.
Ranije u petak NATO je na izvanrednoj sjednici zbog krize otvorio vrata Ukrajini za postupak učlanjenja u taj savez i pozvao Rusiju da "prekine nezakonite vojne aktivnosti" u Ukrajini kojima očito krši suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.
Ministrica Pusić je rekla da se na sastanku govorilo i o Iraku gdje je spomenut problem odlaska mladih iz EU na bojište u toj zemlji što predstavlja višestruku opasnost, "i moguću radikalizaciju mladih ljudi i opasnost od ponovnog uvoza terorizma". Kazala je da postoji praktički konsenzus država članica da je nužno pomoći iračkoj vladi kao i kurdskim snagama u obrani od ekstremističkih napada Islamske države. "Hrvatska je svakako među državama koje pomažu i pomoći će i smatra da je stabilnost u tom dijelu svijeta apsolutno ključna i preopasno je igrati se s proširivanjem područja pod ekstremističkom kontrolom", rekla je. Ministrica je naglasila da je iznimno važno, temeljeći tu ocjenu na pozitivnom iskustvu Hrvatske, da se "u cijeloj Europi postigne savezništvo s razumnim i odgovornim islamskim liderima kako bi se pokazala alternativa i stvarno lice islama".
 



Priopćenja