Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić na sastanku GAC-a o poticanju gospodarskog rasta i zapošljavanja

Pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić sudjelovao je 28. i 29. kolovoza na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove u Milanu...

Pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić sudjelovao je 28. i 29. kolovoza na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove u Milanu na kojem se govorilo o provedbi Strateške agende EU-a kojom se, između ostalog, želi potaknuti zapošljavanje i konkurentnost, postići veću socijalnu sigurnost za građane EU-a i ojačati ulogu EU-a kao globalnog aktera. Pomoćnik ministrice Marušić rekao je kako je snažnija uloga Vijeća za opće poslove pretpostavka za učinkovitu provedbu Strateške agende EU-a, pri čemu su prioritet mjere za poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja.

U raspravi o tome kako poboljšati funkcioniranje EU-a, pomoćnik Marušić naglasio je da je potrebno osigurati veću učinkovitost Unije i njezinih institucija, osobito kroz bolje i funkcionalnije zakonodavstvo i uz manje administrativnih opterećenja. Istaknuo je kako je pri tome važno da Unija uvažava principe supsidijarnosti i proporcionalnosti, te da bude što bliža građanima, pri čemu je bitno osigurati i veće sudjelovanje nacionalnih parlamenata. Marušić je rekao da razloge za razočaranost građana u Europsku uniju i njihovo okretanje prema radikalnijim političkim opcijama na europskim izborima treba tražiti prvenstveno u gospodarskim problemima i socijalnoj nejednakosti, pa je stoga nužno, u ovome trenutku, usmjeriti pažnju na mjere koje će potaknuti gospodarski rast te smanjiti nejednakosti. Marušić je posebno istaknuo i važnost energije, u smislu energetske sigurnosti  samodostatnosti  EU-a, ali i kao katalizatora gospodarskog rasta, posebno ako se uzmu u obzir aktualni sigurnosni i  gospodarski izazovi. Izdvojio je i politiku proširenja kao instrument konsolidacije Unije i jedan od političkih prioriteta Hrvatske.

Raspravljalo se i kako osigurati snažniju uloge Vijeća za opće poslove koje bi trebalo postati mjesto političke rasprave gdje bi se predlagale teme i pitanja za sjednice Europskog vijeća.

Europsko vijeće donijelo je u lipnju Stratešku agendu za EU u vrijeme promjena, a Vijeće za opće poslove preuzelo je ulogu koordinatora u procesu učinkovitog ispunjavanja prioriteta iz Strateske agende.

Stratešku agendu EU-a možete pronaći na: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/143477.pdf.



Priopćenja