Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: Hrvatska postaje i jest važna točka na energetskoj karti Europe

„Postoji interes za poziciju i energetsku politiku Hrvatske u regiji jer Hrvatska postaje i jest važna točka na energetskoj karti Europe“, kazala je ministrica Pusić nakon razgovora s Alekseyem Meshkovim ...


„Postoji interes za poziciju i energetsku politiku Hrvatske u regiji jer Hrvatska postaje i jest važna točka na energetskoj karti Europe“, kazala je ministrica Pusić nakon razgovora s Alekseyem Meshkovim, zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova i Victoriom Nuland, pomoćnicom državnog tajnika SAD-a za europske i euroazijske poslove.

„Ta je činjenica rezultat nečega što se započelo prošle godine s vrlo aktivnom politikom vezanom na dotok azerbajdžanskog plina u Europu i mogućnosti priključivanja Hrvatske na taj izvor, odnosno sada i međunarodnim natječajem za eksploataciju plina u Jadranu, projektu LNG terminala na Krku, što je za nas gospodarski krajnje interesantno, ali još više politički, jer je to temelj političke neovisnosti na dugi rok“, rekla je ministrica.

Razgovaralo se i o EU temama, o mogućnosti smirivanja situacije u Ukrajini, kao i pronalaženju mirnog rješenja što je u europskom interesu, i u tom okviru se zastupa teza što bržeg mirnog i diplomatskog rješenja krize u Ukrajini, što je ključno za Europu, a i vezano je s energetskom politikom. „Razgovaralo se i o različitim fazama pritiska koji postoji ukoliko ne dođe do sporazuma i mirnog rješenja, međutim Europa aktivno radi u tom pravcu, a sljedeći tjedan je prilika da se postigne dogovor o stabilizaciji u Ukrajini. Nema nikoga u EU tko zaoštravanje situacije u Ukrajini ne smatra krajnje lošim i negativnim, ali obzirom na pitanje Krima i Istočne Ukrajine, to je bila jedna logična posljedica. Sa strane EU dakle postoji dobra volja, ali svakako postoje određeni ozbiljni uvjeti i bez obzira na sve rasprave u tom pogledu, EU jest zaista jedinstvena“ , naglasila je Pusić.

Konačno, razgovaralo se i o regiji, o napredovanju zemalja iz regije, na čemu je Hrvatska jako angažirana, jer je to pitanje naše vlastite sigurnosti, o situaciji u BiH, Makedoniji, napredovanju Srbije i Kosova i potrebi da obje zemlje svojim tempom napreduju na putu prema članstvu kao i o suradnji između SAD-a i Hrvatske kao svojevrsnih strateških partnera na temi regije.



Priopćenja