Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Bildt: Junckerova izjava o proširenju je pogrešna

(Hina) - Izjava nominiranog predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera da u sljedećih pet godina neće biti proširenja Unije možda je točna, ali šalje krivu poruku ...


(Hina) - Izjava nominiranog predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera da u sljedećih pet godina neće biti proširenja Unije možda je točna, ali šalje krivu poruku ako je to jedino što je o proširenju mogao reći, rekao je u Dubrovniku švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

"Ta je izjava pogrešna i morala bi se ispraviti", kazao je Bildt drugog dana Croatia Foruma na panelu "Budućnost proširenja EU-a".

Podsjetio je da se mandat Štefana Fuela, europskog povjerenika za proširenje koji je puno učinio za taj proces, bliži kraju te da je sada potreban njegov "čvrst i vjerodostojan nasljednik" koji će to pitanje snažno gurati naprijed.

Bildt je izrazio zabrinutost zbog dviju stvari: usporavanja reformskih procesa u zemljama regije, koju prati velika nezaposlenost, te odsutnosti strateške perspektive pitanja proširenja unutar same Unije.

"Reforme su usporene u mnogim zemljama, a jedan od kriterija za članstvo je tržišno gospodarstvo. Istovremeno, nezaposlenost je iznimno velika i to bi trebao biti fokus politike svake od vlada ovdje, inače ćemo viđati sve više situacija kao u Tuzli", upozorio je Bildt.

Za sada, istaknuo je, nijedna zemlja zapadnog Balkana nije ocijenjena kao zemlja s funkcionirajućim tržišnim gospodarstvom. S druge strane, istaknuo je, u Uniji vlada nedostatak entuzijazma za proširenjem, a to "dvoje zajedno je razlog za brigu".

"Ako ne bude proširenja imat ćemo sigurnosne rizike, a suočit ćemo se i s velikim rizicima glede globalne vjerodostojnosti Europske unije", zaključio je Bildt.

Proces europskog proširenja za svoju je zemlju, ali i Uniju, vitalnim je ocijenio i zamjenik austrijskog ministra vanjskih poslova Michael Linhart koji iznimno važnim smatra regionalnu i međuregionalnu suradnju. Pozvao je zemlje kandidate da nastave s reformama i da budu dobro pripremljeni kandidati za prestižno članstvo u bloku 28-orice.

Mađarski šef diplomacije Tibor Navracsics je istaknuo da EU nije samo gospodarsko pitanje već pitanje "geopolitičke stabilnosti europskog kontinenta u cjelosti". Ocjenivši da proširenje ima "goleme implikacije po stabilnost Europe", također je, poput austrijskog kolege, istaknuo važnost dobre pripremljenosti zemalja kandidata.

Izlaganja sudionika drugog panela Croatia Foruma 2014 poslušajte ovdje:


Gernot Erler, otvaranje drugog panela



Preuzimanje

 

Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije

Preuzimanje

 

Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije

Preuzimanje

 

Kristian Vigenin, ministar vanjskih poslova Bugarske

Preuzimanje

 

Titus Corlăţean, ministar vanjskih poslova Rumunjske

Preuzimanje

 

Tibor Navracsics, ministar vanjskih poslova Mađarske

Preuzimanje

 

Iulian Groza, zamjenik ministrice vanjskih poslova Moldova

Preuzimanje

 

Michael Linhart, zamjenik ministra vanjskih poslova Austrije

Preuzimanje

 

Jean Asselborn, ministar vanjskih poslova Luksemburg

Preuzimanje

 

Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske

Preuzimanje

 

Takao Makino, parlamentarni zamjenik ministra vanjskih poslova Japana

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 

 

 



Priopćenja