Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Marušić: prenošenje hrvatskih iskustava Moldovi u približavanju EU

Na poziv pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoja Marušića, a u organizaciji Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova 8. i 9. srpnja 2014. godine u studijskom posjetu boravi izaslanstvo Republike Moldove ...


Na poziv pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoja Marušića, a u organizaciji Centra izvrsnosti Ministarstva vanjskih i europskih poslova 8. i 9. srpnja 2014. godine u studijskom posjetu boravi izaslanstvo Republike Moldove koje predvodi g. Iulian Groza, zamjenik ministra za vanjske poslove i europske integracije Republike Moldove.

Pomoćnik Marušić čestitao je na nedavnom potpisivanju Sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom te je naglasio važnost eurointegracijskih procesa zemalja Istočnog partnerstva, na što je posebno podsjetila situacija u Ukrajini. Hrvatska kao najmlađa članica ima posebno iskustvo iz pretpristupnog procesa koje kontinuirano prenosi državama koje aspiriraju ka članstvu u Europskoj uniji. Kao jednu od glavnih komponenti procesa pregovora RH s EU osim političkog konsenzusa naglasio je komuniciranje Europe prema građanima usmjereno na kvalitetno prenošenje informacija o svim pozitivnim učincima članstva u Europskoj uniji.

Zamjenik ministra za vanjske poslove i europske integracije Republike Moldove Iulian Groza zahvalio je na organiziranju ovih za Moldovu važnih konzultacija, budući da je Hrvatska pozitivan primjer eurointegracijskog procesa.

Studijski posjet usmjeren je prvenstveno na konzultacije o pitanjima Europske unije, uključujući i pojedine EU politike budući su u izaslanstvu i zamjenik ministra unutarnjih poslove te zamjenik ministra poljoprivrede i hrane. Program obuhvaća sastanke i predavanja o koordinaciji EU poslova, usklađivanja zakonodavstva i informiranja o EU, te sastanke s resornim ministarstvima (Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo unutarnjih poslova).



Priopćenja