Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić: potrebno je stigmatizirati i izolirati počinitelja seksualnog nasilja

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas u Londonu na Globalnom sastanku na vrhu o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratovima...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je danas u Londonu na Globalnom sastanku na vrhu o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratovima gdje je predsjedavala  radnim sastankom pod nazivom „Ministarski dijalog: skrivene žrtve seksualnog nasilja“. Otvarajući sastanak istaknula je kako se seksualno nasilje može dogoditi u svim zemljama u konfliktu i potrebna je ogromna hrabrost da žrtva javno prizna što se dogodilo, a mi moramo mijenjati svijest u društvu, da bi se stigmatiziralo i izoliralo počinitelja, a ne žrtvu.

Denis Mukwege, osnivač i ravnatelj Glavne bolnice u Panziju (DR Kongo), ginekolog koji je liječio više od 40 000 žrtava silovanja, istaknuo je da se žrtva mora suočiti s brojnim preprekama prije nego uopće potraži pomoć, neovisno o spolu ili godinama, no najstrašniji slučaj seksualnog nasilja bio je onaj u kojem je žrtva bila dvomjesečna beba. Valerie Amos, podtajnica za humanitarne poslove i koordinaciju hitne pomoći UNOCHA, istaknula je kako se ovom konferencijom i inicijativom daje velika vidljivost ovom problemu, a to znači i veću mogućnost prevencije. Govornici na panelu istaknuli su da žrtve nisu samo žene, nego su to i dječaci i muškarci, ali i prisilno udane žene, sve su to "skrivene žrtve" i moramo toga biti svjesni kako bismo mogli djelovati.

Ministrica Pusić, kao jedna od predvodnica, potpisala je i Izjavu o djelovanju, jer je ključno što prije djelovati kako bi se spriječilo nasilje. Na marginama summita sastala se s japanskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Nobuo Kishijem i kosovskom predsjednicom Atifete Jahjagom.



Priopćenja