Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na summitu o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratovima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će danas, 12. lipnja, u Londonu gdje će sudjelovati na Globalnom sastanku na vrhu o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratovima (Global Summit to End Sexual Violence in Conflict)

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će danas, 12. lipnja, u Londonu gdje će sudjelovati na Globalnom sastanku na vrhu o zaustavljanju seksualnog nasilja u ratovima (Global Summit to End Sexual Violence in Conflict). Sastankom supredsjedaju britanski ministar vanjskih poslova William Hague i Angelina Jolie, posebna izaslanica visokog povjerenika UN za izbjeglice, a na summitu sudjeluju predstavnici više od 100 država.

Ministrica Pusić predsjedat će radnim sastankom pod nazivom „Ministarski dijalog: skrivene žrtve seksualnog nasilja“ na kojem će govornici biti Denis Mukwege, osnivač i ravnatelj Glavne bolnice u Panziju (DR Kongo), ginekolog koji je liječio više od 40 000 žrtava silovanja. Dr. Mukwege na brojnim konferencijama širom svijeta upozorava na teške i dugotrajne posljedice rata, posebno za žene i djevojčice u Kongu. Drugi je govornik Valerie Amos, podtajnica za humanitarne poslove i koordinaciju hitne pomoći UNOCHA.

Ministrica Pusić jedna je od predvodnika inicijative o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima predstavljene u rujnu prošle godine na marginama Opće skupštine UN-a. Ministrica je tada poručila kako je inicijativa pokrenuta da bi se istaknula nužnost stvaranja standarda za prikupljanje podataka, njihovu obradu, predstavljanje i stvaranje standardiziranog postupka za suđenje za silovanje kao ratni zločin. Također, sudjelovala je na konferenciji „Prevencija seksualnog nasilja u konfliktima“ održanoj u Sarajevu u ožujku o.g. gdje je, među ostalim, naglasila kako društvo ima obvezu stigmatizirati počinitelja, a ne dodatno traumatizirati žrtvu.

Sudjelovala je također i na konferenciji „Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti“ koju je u Zagrebu organiziralo Ministarstvo branitelja te ponovila kako „silovanje u ratnim sukobima treba pretvoriti u sramotu za počinitelje i zlodjelo koje neće proći nekažnjeno“.

Tijekom ovog summita u Londonu bit će pokrenut Međunarodni protokol koji će sadržavati međunarodne standarde za dokumentiranje i istraživanje seksualnog nasilja u područjima konflikta, koji će pomoći u sudskom progonu i osudi.

Na marginama summita u Londonu, ministrica Pusić sastat će se s Nobuom Kishiem, japanskim zamjenikom ministra vanjskih poslova te s predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom.



Priopćenja