Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na svjetskom kongresu Međunarodne ekonomske asocijacije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 8. lipnja 2014. na 17. Svjetskom kongresu Međunarodne ekonomske asocijacije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je 8. lipnja 2014. na 17. Svjetskom kongresu Međunarodne ekonomske asocijacije (International Economic Association) koji se održao u Jordanu. Tranzicijski procesi su različiti, a zemlje bi trebale koristiti iskustva drugih koja se uklapaju u njihove situacije, rekla je ministrica Pusić na panelu o tranziciji u regiji Sjeverne Afrike, Bliskog istoka te srednje i istočne Europe. 

Proces europskih integracija ključan je i pomaže u tranziciji, jer je tranzicija prvenstveno politička stvar, rekla je ministrica Pusić i istaknula da nema dvije jednake tranzicije, ali iz svake možete izvući korist, ako se znate koristiti njihovim iskustvima. Međutim, tranzicija nosi visoka očekivanja u domaćoj javnosti i "romantična" očekivanja izvana, a to izaziva razočaranja jer očekivanja nisu ispunjena, rekla je ministrica Pusić i dodala da je zato važno odabrati elemente nečijeg tranzicijskog iskustva koji se uklapaju u "vašu situaciju", prilagoditi ih i tako prolaziti vlastitu tranziciju, izgraditi institucije i onda se konsolidirati te time skratiti vrijeme tranzicije.

Ministrica Pusić bila je glavni govornik na panelu "Tranzicija u tranziciju: je li tranzicija u Sjevernoj Africi i Bliskom istoku te srednjoj i istočnoj Europi u zastoju?" u sklopu 17. Svjetskog kongresa Međunarodne ekonomske asocijacije (International Economic Association) u Jordanu.

Na panelu kojeg je vodio glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Erik Berglof, sudjelovao je i poljski guverner Marek Belka koji je tom prigodom ustvrdio da ako želite uspješnu tranziciju morate znati što radite, odnosno znati ekonomiju tranzicije, ali i znati kako to provesti, odnosno primijeniti znanje političke ekonomije. Potpredsjednica srpske vlade Kori Udovički ustvrdila je da je u Srbiji tranzicija "zapela" jer se dogodilo da su investicije bile usmjerene na krive sektore i zato je ključno imati jasnu viziju i strategiju razvoja. Takva situacija nama se čini jako dobrom i mi bismo željeli zastati u takvoj situaciji, rekao je Ahmed Galal, ministar financija u prijelaznoj egipatskoj vladi. Galal je govorio o sličnostima i razlikama tranzicije u zemljama sjeverne Afrike s jedne strane i zemalja srednje i istočne Europe s druge strane. Govoreći o libijskom iskustvu, Tarik Yousef, član odbora Centralne banke Libije, naglasio je da je težini problema i složenosti tranzicije pridonijela i činjenica da državne institucije ili ne postoje ili su se potpuno urušile. Ako si zaglavio u tranziciji, znači da si na pravom putu, istaknuo je Yousef.



Priopćenja