Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na konferenciji o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u srijedu, 28. svibnja, na konferenciji Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u srijedu, 28. svibnja, na konferenciji Seksualno nasilje u oružanom sukobu: Ispravljanje nepravde, sprječavanje nasilja u budućnosti u zagrebačkoj Gliptoteci. Ministrica Pusić tom je prilikom naglasila kako silovanje u ratnim sukobima treba pretvoriti u sramotu za počinitelje i zlodjelo koje neće proći nekažnjeno. „Nema zemlje i područja na svijetu u kojem se, pod odgovarajućim uvjetima, seksualno nasilje i silovanje neće upotrebljavati kao instrument sukoba, rata, etničkog čišćenja, savladavanja jednog naroda“, rekla je ministrica. Naglasila je kako se često smatra za čovjeka koji je bio seksualno zlostavljan ili silovan u ratu, da je to njegova ili njezina odgovornost ili sramota. „U većini zajednica žrtva je ta koja je stigmatizirana i zato borba protiv seksualnog nasilja u ratnim sukobima počinje u vrijeme mira. Kasno je kad rat već krene“, rekla je ministrica.

Ministrica je poručila kako Hrvatska sudjeluje u globalnoj inicijativi za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima koju je 2012. pokrenuo britanski ministar vanjskih poslova William Hague. „Jedna od bitnih elemenata koji će završiti sljedeći mjesec u Londonu treba biti i uspostavljanje međunarodnog fonda za kompenzaciju i pomaganje žrtvama seksualnog nasilja diljem svijeta. Svijest društva da na neki način ima obavezu pomoći u različitim oblicima žrtvama doprinosi i stigmatiziranju počinitelja, a to je možda glavna zadaća“, zaključila je ministrica.

Na konferenciji, koju je organiziralo Ministarstvo branitelja, govorili su i predsjednik Ivo Josipović, ministar branitelja Predrag Matić, Elizabeth Rehn, nekadašnja izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na Balkanu i Ružica Barbarić koju su nakon pada Vukovara višestruko silovali pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.



Priopćenja