Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić i Georgieva: Apsolutni prioritet je sprječavanje zdravstvenih rizika

(Hina) - Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet na poplavljenim područjima i Hrvatska i EU zajedno će hitno krenuti u borbu protiv komaraca koji tu predstavljaju veliku opasnost...

(Hina) - Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet na poplavljenim područjima i Hrvatska i EU zajedno će hitno krenuti u borbu protiv komaraca koji tu predstavljaju veliku opasnost, izjavile su u petak ministrica Pusić i povjerenica Georgieva u Županji.

"Sprečavanje zdravstvenih rizika sada je apsolutni prioritet, a komarci su velika opasnost. Tu ćemo spojiti europske kapacitete civilne zaštite i hrvatske zrakoplove i riješavati probleme s obje strane rijeke", rekla je povjerenica Georgieva.

"Komarci su velika opasnost zbog širenja zaraze. To zahtijeva hitnu reakciju, Hrvatska će osigurati avione, a EU će nama pomoći u financiranju letova i sredstvima za zaprašivanje. To je potrebno napraviti odmah", rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić je rekla da očekuje humanitarnu pomoć EU-a i oko smještaja ljudi. "Neki su sada smješteni kod prijatelja, neki su po dvoranama i dok im se kuće ne očiste i ne vrate u upotrebljivo stanje, morat će biti negdje smješteni. To je pomoć koja nam treba", kazala je ministrica Pusić.

Povjerenica Georgieva izjavila je da je područje Slavonije pogodila strašna tragedija, ali i je u borbi protiv poplava ostvarena nevjerojatna mobilizacija vojske, civilne zaštite, Crvenog križa i građana. "Za to sam vrlo zahvalna jer ljudi ovdje nisu pomagali samo svoje, nego su Hrvati pomagali i Srbiji i BiH", rekla je.

"Poplave zahtijevaju veliku suradnju sada, zahtijevat će veliku suradnju u budućnosti, poplave nas spajaju i u ime Europljana želim reći da smo od prvog dana osigurali sve što su zemlje zatražile, helikoptere, vodne pumpe...", naglasila je povjerenica Georgieva. "Ovdje u Hrvatskoj, jedino su trebale satelitske karte i to smo dostavili, svi u Europi se sada osjećaju kao Hrvati, kao Srbi, svi smo iz regije", dodala je povjerenica.

Naglasila je kako su u Hrvatskoj prve dvije faze u borbi s poplavom, spašavanje života i sprečavanje širenja vodene stihije, odrađene jako dobro. Sada je na redu treća faza, humanitarna. Humanitarne aktivnosti na terenu potrajat će barem nekoliko tjedana, a uključuje sanaciju, prošišćenje voda i borbu protiv zdravstvenih rizika.

Istaknula je i kako je zbog klimatskih promjena ovaj dio svijeta visokorizičan na poplave, šumske požare, zimske oluje, što zahtijeva ulaganje u pripremu i prevenciju. "Ta ulaganja su prioritet za europu", rekla je povjerenica Georgieva.

Izjave europske povjerenice Georgieve i prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić tijekom posjeta poplavljenim područjima poslušajte ovdje:



Priopćenja