Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica ministrice Batistić Kos s izaslanstvom Kraljevine Maroko

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Batistić Kos primila je 22. svibnja delegaciju Ministarstva za odnose s parlamentom i civilnim društvom...


Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Batistić Kos primila je 22. svibnja delegaciju Ministarstva za odnose s parlamentom i civilnim društvom, državnih institucija te Nacionalnog povjerenstva za dijalog s civilnim društvom Kraljevine Maroko.

Delegacija Kraljevine Maroko boravi u Hrvatskoj od 19. do 23. svibnja u okviru studijskog posjeta čija je svrha pružiti stručnu podršku uspostavi mehanizama za strukturalni dijalog i dijeljenje znanja o izgradnji strateškog okvira suradnje Vlade i civilnog društva. Studijski posjet organizirao je Ured za udruge Vlade.

Razgovaralo se o aktivnostima i mogućoj suradnji dviju zemalja na područjima od zajedničkog interesa, te o važnosti suradnje s civilnim društvom koja znatno doprinosi identifikaciji prioritetnih razvojnih potreba građana, osvještavanju građana o pravima i obvezama, promicanju načela solidarnosti, transparentnosti i odgovornosti. U fokusu programa razmjene su pravni, institucionalni i financijski okvir za podršku razvoju civilnog društva, standardi savjetovanja s civilnim društvom u postupcima pripreme i provedbe javnih politika, kao i prakse i standardi ugovaranja socijalnih usluga.

Pmvp Batistić Kos ističe kako je međunarodna razvojna suradnja sastavni dio hrvatske vanjske politike i MVEP želi pomoći civilnom društvu da ojača vlastite kapacitete, okupi znanja i iskustva i na taj način započne samostalno sudjelovati u međunarodnim razvojnim projektima. Naglasila je i važnost u povezivanju i eventualnom zajedničkom djelovanju te postizanju dugoročnih održivih ciljeva politike međunarodne razvojne suradnje Hrvatske.

Sugovornici su potvrdili da je međunarodna razvojna suradnja važan instrument u suzbijanju siromaštva kao i mehanizam za osnaživanje globalnih partnerstava. U vrijeme sve složenijih i međusobno uvjetovanih međunarodnih odnosa, politika razvojne suradnje postaje još značajnija te kao takva zauzima središnju ulogu u vanjskoj politici svake države.



Priopćenja