Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpisan Sporazum o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih putovnica

Hrvatska i Turska potpisale Sporazum o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i posebnih putovnica

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova za europsko pravo, međunarodno pravo i konzularne poslove, gđa Andrea Metelko Zgombić i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Turske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. g. Burak Özügergin potpisali su danas Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih, službenih i posebnih putovnica.

Hrvatska se ulaskom u EU obavezala u potpunosti uskladiti vizni režim s onim EU što znači i obavezu uvođenja viza Turskoj strani, rekla je pmvep Metelko Zgombić i dodala da je zbog te činjenice današnje potpisivanje od iznimne važnosti jer pokazuje spremnost Hrvatske na razvijanje daljnjih odnosa s Turskom. Hrvatska i Turska do sada su potpisale 47 međunarodnih Ugovora što dodatno ukazuje na dobre odnose i zajedničke interese dviju prijateljskih zemalja. Iako vezani viznom politikom EU, Hrvatska će kao punopravna članica pokušati doprinijeti liberalizaciji viznog režima s Turskom, kazala je pmvep Metelko Zgombić i zaključila kako bi Hrvatsku veselilo kad bi Turska razmotrila mogućnost ukidanja viza za sve hrvatske državljane koji putuju u tu zemlju.



Priopćenja