Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Političke konzultacije Hrvatska - Bjelarus

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je u četvrtak, 15. svibnja 2014. političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Bjelarus Alenom Kupčinom


Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je u četvrtak, 15. svibnja 2014. političke konzultacije sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Bjelarus Alenom Kupčinom.

Teme razgovora bile su stanje bilateralnih odnosa i mogućnost njihovog proširenja, u političkom okviru odnosa Europske Unije i Republike Bjelarus. S hrvatske strane prenesena su iskustva iz procesa hrvatske tranzicije i pregovora o punopravnom članstvu s Europskom unijom. Naglašeno je kako svi oni koji žele proširivati svoje odnose s Europskom unijom moraju poštivati njezina temeljna načela, posebice ljudska prava, vladavinu zakona i visoke standarde demokracije. Razmotrene su mogućnosti suradnje kroz Europsku politiku Istočnog partnerstva.

Bjelaruska strana iznijela je svoje poglede na razvoj odnosa s Europskom unijom i njezinim državama članicama, posebno se osvrćući na mogućnost suradnje u okviru Istočnog partnerstva.

Obje strane su se, u svjetlu dosadašnjih, vrlo slabo razvijenih trgovinskih odnosa, snažno založile za proširenje opsega gospodarske suradnje, kao najboljeg puta boljeg međusobnog upoznavanja i jačanja svih ostalih oblika dvostrane suradnje.

Razmijenjeni su pogledi na situaciju u Ukrajini te izražena je zabrinutost zbog stanja u toj zemlji. Obostrano je izražena nada da će predstojeći izvanredni predsjednički izbori pridonijeti smirivanju stanja.
 



Priopćenja