Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan Europski IDAHO Forum

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, u Valletii se 13. i 14. svibnja 2014. održao Europski IDAHO Forum na kojem je sudjelovala dr. sc. Vesna Batistić Kos, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralne poslove i globalna pitanja...


U povodu obilježavanja Međunarodnog dana protiv homofobije i transfobije, u Valletii se 13. i 14. svibnja 2014. održao Europski IDAHO Forum na kojem je sudjelovala dr. sc. Vesna Batistić Kos, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralne poslove i globalna pitanja.

Na ministarskom sastanku koji je održan u okviru Foruma pmvep Batistić Kos predstavila je politiku i aktivnosti Hrvatske usmjerene ka zaštiti i jačanju položaja LGBT osoba u Hrvatskoj, ali i u europskom i globalnom kontekstu. Najavila je skoro usvajanje Zakona o životnom partnerstvu koji na sveobuhvatan način usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU, europskom praksom i razinom prava određenom Europskom konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Pomoćnica ministrice potpisala je i zajednički dokument ministarskog sastanka – Deklaraciju o namjeri, kojom 19 država podupire i potiče daljnje mjere za poboljšanje položaja LGBT osoba - usvajanje odgovarajućih zakonskih rješenja; osiguranje prava na slobodu izražavanja i okupljanja; borbu protiv zločina iz mržnje zbog seksualne orjentacije i spolnog identiteta; pravo na obrazovanje bez diskriminacije te suradnju vlada s nevladinim udrugama.

Politička potora Vlade RH osnaživanju i promicanju prava LGBT osoba odražava se i u pokazateljima ovogodišnjeg izvješća Agencije za temeljna prava EU i najistaknutije europske nevladine organizacije za prava LGBT osoba – ILGA Europe.



Priopćenja