Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić na Ekonomskom fakultetu o europskim poslovima

Na svečanom otvorenju projekta „Dani Europske unije 2014.“ 07. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije te suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova...

Na svečanom otvorenju projekta „Dani Europske unije 2014.“   07. svibnja  na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu  u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije te suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice za europske poslove naglasio je važnost Republike Hrvatske kao aktivnog sukreatora EU politka i pravne regulative, te svih reformskih procesa na razini EU.

„Fokus Vlade je gospodarski rast i zapošljavanje, primarno kroz povećanje konkurentnosti gospodarstva, koja se gradi na znanju i visokoj dodanoj vrijednosti. Za uspješno članstvo potrebna su nova znanja i vještine u artikuliranju nacionalnih interesa, njihove ugradnje u EU politike i regulativu te njihovu provedbu u funkciji konkretnih koristi za građane“, kazao je pomoćnik ministrice. Studentima je pojasnio sustav koordinacije EU poslova i ulogu Ministarstva vanjskih i europskih poslova u tom sustavu. „Koristi, ali i rizici koji se kriju u pravnim aktima i političkim odlukama Europske unije, dugoročno su financijski čak i značajniji od EU fondova o kojima se u javnosti gotovo isključivo govori“, istaknuo je Marušić.  Studente je pozvao da izađu na predstojeće izbore za Europski parlament, ali i na aktivan građanski angažman jer uspješno članstvo Hrvatske u EU ovisi o angažmanu čitavog društva.

Projekt „Dani Europske Unije“ ove godine obilježava petnaestu godišnjicu postojanja. Projekt su otvorili voditeljica projekta Tena Šurbek, prodekan Ekonomskog fakulteta prof. dr.sc. Jurica Pavičić i pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić. Osmišljen je kao niz stručnih predavanja i prezentacija na temu EU kako bi se studentima približile prednosti članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i rad europskih institucija. Prijašnjih godina „Dani Europske Unije“ bili su posvećeni ulasku Hrvatske u Europsku uniji. Ove godine, značaj projekta je veći jer Hrvatska kao punopravna članica aktivno sudjeluje u kreiranju europske politike. Poseban naglasak je na predstojećim europskim parlamentarnim izborima, kako bi se studente upoznalo s ulogom koju imaju kao građani Unije, te kako je članstvo u EU utjecalo na pojedine djelatnosti (poput poljoprivrede, turizma, tržišta rada i pravosuđa).

Program projekta nastavljen je izlaganjem Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u RH na temu „Uloga Europske komisije“, a 08. svibnja  najavljeni izlagači su g. Andrej Plenković, zastupnik RH u Europskom parlamentu na temu „Važnost europskih parlamentarnih izbora“, Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda s temom „Kako se promijenilo pravosuđe RH nakon ulaska u Europsku uniju“, te veleposlanik Poljske Maciej Grzegorz Szymanski na temu: „Što možemo naučiti od Poljske“.

 



Priopćenja