Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Pusić i Jakič o stabilnosti i sigurnosti regije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova sastala se danas s Romanom Jakičem, ministrom obrane Slovenije koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova sastala se danas s Romanom Jakičem, ministrom obrane Slovenije koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Govoreći o europskoj zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici te o situaciji u Ukrajini ali i regiji Jugoistočne Europe, ministri su se složili kao je i za Hrvatsku i za Sloveniju izuzetno važna stabilnost i sigurnost ove regije. Naglasili su kako će se dvije zemlje nastaviti zalagati da politika otvorenih vrata NATO-a bude jedna od tema predstojećeg summita NATO-a.

„Važno je da se situacija gleda u širem kontekstu, kada je riječ o regiji“, kazao je slovenski ministar obrane dodajući kako su događanja u Ukrajini ponovno na dnevni red stavila pitanja koja se tiču i ove regije. Ministrica Pusić istaknula kako je pitanje odmrzavanja procesa MAP-a za Bosnu i Hercegovinu zapravo „čuvanje šanse da se jedan dan može odlučiti želi li se ići u smjeru članstva ili ne“, a kada je riječ o Crnoj Gori ponovila je kako je važno da ta zemlja dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u.



Priopćenja