Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović na konferenciji o budućnosti NATO-a

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je 3. i 4. travnja 2014. godine na ministarskoj konferenciji „Otvorena vrata NATO-a: Deset godina nakon velikog proširenja“...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je 3. i 4. travnja 2014. godine na ministarskoj konferenciji „Otvorena vrata NATO-a: Deset godina nakon velikog proširenja“ u Vilniusu. Konferencija je okupila ministre vanjskih poslova i obrane država koje su 2004. i 2009. godine pristupile Savezu te država koje su aspiranti za članstvo.

Raspravljajući o budućnosti Saveza, sudionici su se složili u ocjeni doprinosa proširenja Saveza razvoju i prosperitetu novih članica, kao i samog Saveza, te su istaknuli podršku nastavku politike otvorenih vrata, izrazivši pritom uvjerenje da bi predstojeći summit trebao pridonijeti politici proširenja Saveza.

Konferencijom je dominirala rasprava o situaciji u Ukrajini i odgovoru Saveza na prijetnju njegovoj istočnoj granici te potrebi jačanja koncepta kolektivne obrane s obzirom na novonastale okolnosti.

Zamjenik ministrice Klisović istaknuo je važnost daljnjeg proširenja Saveza na države koje dijele zajednički sustav vrijednosti s njegovim članicama te naglasio pozitivan utjecaj proširenja na sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe. Istaknuo je također spremnost Crne Gore za stupanje u članstvo NATO-a te značaj odmrzavanja Akcijskog plana za članstvo Bosni i Hercegovini za nastavak reformi obrambenog sektora.



Priopćenja