Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: summit NATO-a u rujnu treba biti summit proširenja

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na sastanku ministara vanjskih i europskih poslova država članica NATO-a...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje na sastanku ministara vanjskih i europskih poslova država članica NATO-a. Ministrica je uoči sastanka poručila da će se razgovarati o promijenjenim i novim okolnostima nastalim ruskom aneksijom Krima, koju ne priznaje ni EU ni NATO. Govorit će se, dakle, o novoj situaciji u Europi, suradnji zemalja Istočnog partnerstva i Europske Unije i o državama kandidatkinjama za članstvo u NATO savezu, a predviđeni su i sastanci u formatu NATO-Gruzija, te NATO-Ukrajina.

Govoreći o mogućem proširenju NATO-a, ministrica je rekla kako se ne zna hoće li se promijeniti sadašnji čvrsti stav da summit u Velikoj Britaniji u rujnu neće biti summit proširenja. „Mi smatramo da bi trebao biti summit proširenja, bar u slučaju Crne Gore koja je, po našem mišljenju, posve spremna za članstvo, a čije članstvo bitno pridonosi sigurnosti Mediterana , pa i našeg Jadrana kao dijela Mediterana“, zaključila je ministrica.

Ministrica Pusić je sudjelovala i na ministarskom sastanku koji se održava uoči sutrašnjeg summita EU-Afrika te istaknula kako će glavna tema biti sigurnost i stabilnost, te suradnja između država članica EU i Afrike. „De facto se razgovara o razvoju kao instrumentu stabiliziranja i s duge strane o temi ljudskih prava, pitanja funkcioniranja institucija, i to je ta vječna rasprava između Europe i Afrike, zapravo pitanje ekonomskog razvoja kao rješenja svih poteškoća s kojima se Afrika suočava“, rekla je ministrica.

Ministrica se osvrnula i na nedavni posjet Sarajevu rekavši kako joj je bilo drago vidjeti da su svi, bez obzira na etničku pripadnost, poručili da bi bilo dobro za BiH da krene na europski put, da joj se ne snize kriteriji, ali da EU institucije zauzmu proaktivni stav u ispunjavanju tih kriterija.

„Imala sam i vrlo zanimljiv razgovor sa 14-tak predstavnika različitih nevladinih organizacija koje, naravno, ne misle na sebe preuzeti ulogu vladinih organizacija, odnosno institucija države, ali mislim da je to jedan dragocjeni izvor i ideja i ljudi, pa i jedne vrste kreiranja pozitivne atmosfere u društvu. Vrlo racionalno, na jedan umjereni način, i čini mi se da je to također jedan potencijal koji BiH ima“, rekla je ministrica Pusić. Zaključila je kako, po onom što je vidjela, u BiH postoji politička volja, ali je pitanja postoji li i politička snaga. „U ovom trenutku ključno je postoji li u EU spremnost da se promišlja novi pristup. Postoji svijest da je potreban novi pristup, a je li to ovaj ili neki drugi, o tome će se još razgovarati i vidjet ćemo postoji li spremnost da se sada inzistira na tom novom pristupu", rekla je ministrica. Zaključila je kako je u hrvatskom interesu da BiH bude stabilna zbog naše vlastite stabilnosti.


Izjava o temama summita EU-Afrika i sastanka mvp NATO-a

O prijedlogu za Bosnu i Hercegovinu

 

 

 

 



Priopćenja