Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: RH doprinosi sigurnosti i stabilnosti na teritoriju Jugoistočne Europe

Poslušajte izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, povodom današnjeg obilježavanja pete obljetnice hrvatskog ulaska u NATO, odgovorila je na pitanje o bojazni da bi smanjenje proračuna NATO-a moglo ugroziti naša sudjelovanja u mirovnim misijama u svijetu.

„Apsolutno ne može , cijela ideja ulaska u NATO je sigurnosni kišobran, drugim riječima ako nisi u NATO-u onda je sigurno važna ta pripravnost na razini na kojoj se i sam, nadam se, nikad ne trebaš boriti, ali možeš poslati tu poruku obeshrabrivanja bilo kakve ideje vojnog sukoba na našem teritoriju ili našem susjedstvu“, kazala je ministrica. „Članstvo u NATO-u nam to puno efikasnije omogućava. Hrvatska je inače vrlo ugledni i respektirani član NATO-a i temeljem našeg sudjelovanja u Afganistanu, na Kosovu i drugih misija u kojima sudjelujemo. Podsjećali smo se na panelima i okruglim stolovima ljudi koji su nam pomogli na tom putu, a i de facto ogromne razlike između činjenica da je jedna zemlja naročito na našoj geografskoj lokaciji članica NATO-a ili nije“, istaknula je.

„Koncem osamdesetih, početkom devedesetih govorilo se o kraju povijesti; smatralo se da nema potrebe gledanja geografske karte. Događaji zadnjih mjeseci i tjedana podsjetili su nas da je to itekako važna tema. NATO je jedan neobični savez: koji je i politički i vojni i gdje se članice nadaju da se nikad neće upotrijebiti u stvarnim borbenim operacijama. I mi se tome nadamo, doprinosimo i svjesni smo koliko je sigurnost i stabilnost važna posebno na jednom ovakvom teritoriju Jugoistočne Europe“, rekla je ministrica Pusić nakon svečanosti obilježavanja našeg članstva u ovom Savezu.

 

Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić poslušajte ovdje:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Priopćenja