Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić u radnom posjetu Sarajevu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u radnom posjetu Sarajevu u petak, 28. ožujka 2014.g...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će u radnom posjetu Sarajevu u petak, 28. ožujka 2014.g.

Mvep Pusić sudjelovat će na konferenciji “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima-osnaživanje uloge regionalnih sigurnosnih snaga u operacijama podrške miru”.

Inicijativa o donošenju Deklaracije o obvezi sprečavanja seksualnog nasilja u sukobima, predstavljena je na zasjedanju OS UN u rujnu 2013. Predstavio ju je britanski mvp William Hague, ćije je sudjelovanje također planirano na konferenciji u Sarajevu, a ministrica Pusić je jedna od predvodnica ove inicijative koju je podržalo 115 država članica UN-a .

Također, na konferenciji će sudjelovati i ministar branitelja Predrag Matić, koji je nedavno predstavio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, kojim se seksualno nasilje u ratu karakterizira kao ratni zločin za koji nema zastare.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se također i sa Zlatkom Lagumdžijom, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, zatim s Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te s Predsjedništvom BiH, Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim i članovima Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem, kao i s Peterom Sørensenom, šefom Delegacije i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Pusić će sa svojim sugovornicima razgovarati o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini te o hrvatskom prijedlogu za razgovor o novom pristupu europskoj perspektivi BiH koji predviđa da dosadašnji preduvjeti za početak, postaju dio ukupnog procesa pristupanja.

Program posjeta prve potpredsjednice Vlade i mvep RH Vesne Pusić Sarajevu, 28.03.2014.



Priopćenja