Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Otvorena Hrvatska - Partnerstvo za otvorenu vlast

Stanje transparentnosti i otvorenosti vlasti u Republici Hrvatskoj te kako se te vrijednosti primjenjuju kroz Partnerstvo za otvorenu vlast, bile su teme konferencije „Otvorena Hrvatska“ održane danas na Fakultetu elektrotehnike i računarstva...

Stanje transparentnosti i otvorenosti vlasti u Republici Hrvatskoj te kako se te vrijednosti primjenjuju kroz Partnerstvo za otvorenu vlast, bile su teme konferencije „Otvorena Hrvatska“ održane danas na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a na kojoj su sudjelovali i predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, Željko Jovanović, ministar znanosti obrazovanja i sporta, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i predsjednik Savjeta Vlade RH za Partnerstvo za otvorenu vlast, Boris Lalovac, zamjenik ministra financija te Jagoda Botički, pomoćnica ministra uprave.

„Naš je cilj učiniti vlast boljom i otvorenijom, a Partnerstvo je alat kojim promičemo transparentnost, suzbijamo i borimo se protiv korupcije, koristeći i nove tehnologije“ rekao je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović. Izneseni su glavni rezultati Inicijative u prvoj godini provedbe koji uključuju: borbu protiv korupcije, uvođenje novih procedura pomoću kojih građani sudjeluju u stvaranju zakona. Zahvaljujući tim procedurama, za 160% je porastao broj sudjelovanja građana u stvaranju zakona u odnosu na 2012., odnosno 675% u odnosu na 2011. Također je uspostavljen institut povjerenice za informiranje, usluge javne uprave su kvalitetnije, brže i potpunije, a javno se objavljuje proračun. Partnerstvo za otvorenu vlast postavlja nove kriterije i nova očekivanja za učinkovitu i odgovornu vlast i novim nacrtom Akcijskog plana koji je upravo otvoren za javno savjetovanje. Njime se predviđa rad na transparentnosti izbornih i referendumskih kampanja, transparentnosti politika za mlade te se poseban naglasak stavlja na edukaciju mladih o otvorenosti, transparentnosti i uključivosti kao temeljnim vrijednostima demokratskog društva.

U okviru inicijative pokreće se, također, objavljivanje javnih podataka koje posjeduje država čineći time društvo transparetnijim, a u konačnici stvarajući i gospodarsku dobit.

O dosadašnjoj provedbi Inicijative te o budućim planovima u razdoblju od dvije godine, na drugom panelu razgovarali su Dalibor Dvorny, zamjenik predstojnika Ureda premijera, Ivana Jakir Bajo iz Ministarstva financija, Jelena Berković iz GONG-a, Igor Vidačak, predstojnik ureda za udruge Vlade RH, Anamarija Musa, povjerenica za pravo na pristup informacijama, Bojan Opačak, iz Racionalno Internacionalno d.o.o. te Tomislav Vračić iz Ministarstva uprave.

Partnerstvo za otvorenu vlast međunarodna je inicijativa koja kroz suradnju vlade i civilnog društva potiče reforme za unaprjeđenje transparentnosti i otvorenosti vlasti. Inicijativu je pokrenuo američki predsjednik Barack Obama 2011. g. na marginama Opće skupštine UN-a. Inicijativa je do danas okupila 63 države, a Hrvatska je postala članicom 2011. g. čime je preuzela obavezu izrade i provedbe Akcijskog plana koji podrazumijeva niz mjera i aktivnosti u području transparentnosti i otvorenosti vlasti. Akcijski plan Republike Hrvatske ocijenjen je kao jedan od pet najboljih planova država članica, a iznadprosječnom je ocijenjena i provedba Akcijskog plana.

Infografika:  Otvorena Hrvatska - Partnerstvo za otvorenu vlast



Priopćenja