Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić s Jean-Paul Lukšićem razgovarala o ulaganju u Hrvatsku

Posljednjeg dana službenog posjeta Čileu, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s Jean-Paul Lukšićem...

Posljednjeg dana službenog posjeta Čileu, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s Jean-Paul Lukšićem, jednim od članova obitelji Lukšić, jednog od najvećih privatnih investitora u Hrvatskoj. Ministrica je tom prilikom naglasila kako je investitorima potrebno omogućiti brže i efikasnije rješavanje birokratskih i drugih poteškoća i prepreka korištenjem gospodarske diplomacije MVEP-a. „U  tom slučaju naši ljudi preuzimaju rješavanje prijavljenih poteškoća, a sve kako bi se pokazalo investitorima da su važni, da ih cijenimo i da želimo prilagoditi državnu upravu potrebama rasta gospodarstva i potrebama privlačenja što većeg broja investicija u Hrvatsku“. 

Ministrica Pusić razgovarala je i s poduzetnicima koji razvijaju suradnju između Hrvatske i Čilea na području građevinske industrije, energetike i konstrukcije hidroelektrana. „To vidim kao jednu od važnih funkcija hrvatske diplomacije i međunarodnih odnosa te funkcije države koja olakšava i otvara prostora za uspješno slobodno poduzetništvo i investiranje. U tom smislu želimo poslati poruku onima koji investiraju u Hrvatsku da su naši partneri i da su dobrodošli“, izjavila je Pusić.

Tijekom boravka u Čileu ministrica Pusić je s čileanskom predsjednicom Michelle Bachelet, kolumbijskom ministricom vanjskih poslova Maríom Ángelom Holguín i bivšom finskom predsjednicom Tarjom Halonen razgovarala i o inicijativi za stvaranjem neformalne ženske mreže kako bi ženska pitanja i dalje ostala zastupljena na međunarodnoj sceni. Naime , riječ je o temi koja se dugo vremena nije smatrala važnom, ali koja se u posljednje vrijeme sve više nameće kao tema koja je mjerilo za uspješno, odnosno neuspješno rješavanje kriznih žarišta u svijetu i postavljanje temelja za stabiliziranje zemalja koje su u konfliktu ili koje su vrlo teškoj gospodarskoj situaciji. Pokazalo se da obrazovanje žena, zaštita ženskog rada, mogućnost da žene budu plaćene za svoj rad predstavljaju temelj za stabiliziranje i razvoj postkonfliktnih društava. 

TON Izjava ministrice Pusić

 



Priopćenja