Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović na Vijeću za vanjske poslove EU (FAC Trade) u Ateni

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove EU 27. i 28. veljače u Ateni...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove EU 27. i 28. veljače u Ateni.  Glavne teme sastanka ministara trgovine EU odnosile su se na ocjenu i prioritete u prosincu prošle godine održane 9. WTO Ministarske konferencije na Baliju pri čemu je poseban značaj dan implementaciji Sporazuma o olakšanju trgovine, kao i drugim temama Doha razvojne runde pregovora koje nisu bile obuhvaćene Bali paketom, posebno plurilateralnim inicijativama vezanim za liberalizaciju „zelenih roba“, proizvoda informacijskih tehnologija te trgovine uslugama.  Poseban naglasak ovog sastanka stavljen je na aktualne pregovore EU sa SAD-om o Transatlantskom sporazumu o partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP). Nakon nedavnog trećeg kruga pregovora i političkih razgovora na razini povjerenika za trgovinu  Karela De Guchta i američkog USTR Michaela Fromana održanih 17. i 18. veljače o.g. u Washingtonu, ministri su ocijenili dosadašnji napredak i izrazili očekivanja u svezi daljnjeg razvoja pregovora. Raspravi ministara o ovoj temi prethodio je i sastanak s predstavnicima poslovne zajednice, Američkom gospodarskom komorom u EU te Bussiness Europe. Predstavnici ovih udruženja i čelnici tvrtki naglasili su da je sporazum EU sa SAD-om od izuzetnog značenja za obje strane, kao sporazum koji će osigurati gospodarski rast, zapošljavanje i doprinijeti razvoju trgovinskih odnosa. Ekonomije EU i SAD-a zajedno čine više od polovine svjetskog BDP-a te trećinu ukupne svjetske trgovine. Posebno važnim drži se ne samo snižavanje carina nego i usklađivanje standarda i regulative na obje stane Atlantika te uklanjanje necarinskih prepreka u trgovini. Ministri su također naglasili značaj transparentnosti pregovora i dostupnosti informacija te se založili za provođenje odgovarajuće javne kampanje kako bi se  značaj ovoga sporazuma približio najširoj javnosti.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović u svojem je obraćanju naglasio značaj TTIP sporazuma  za Hrvatsku. Izrazio je nadu da će sporazum doprinijeti ulaganjima te da će  pregovori o trgovini uslugama obuhvatiti i za Hrvatsku važno pitanje viza, s obzirom da RH pored još četiri EU države članice nije uključena u  program bezviznog režima putovanja. Istaknuo je i pitanje  Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i SAD-a koji bi olakšao poslovanje hrvatskih tvrtki na američkom tržištu. Također se založio za što skorije zaključenje pregovora koje Europska komisija vodi s izvaneuropskim partnerima s kojima ima sklopljene preferencijalne sporazume, kako bi se uzelo u obzir hrvatsko članstvo u EU, budući Hrvatska još uvijek nema pristup svim ovim tržištima.



Priopćenja