Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice Marušić na Odboru za europske poslove

"Republika Hrvatska zalaže se za funkcionalnu Europsku uniju, fokusiranu na bitno i bližu građanima", istaknuo je pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić na sjednici Odbora za europske poslove...

"Republika Hrvatska zalaže se za funkcionalnu Europsku uniju, fokusiranu na bitno i bližu građanima",  istaknuo je pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić na sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora koja je održana na temu supsidijarnosti u zakonodavnom postupku Europske unije. Zastupnicima Hrvatskog sabora i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu te predstavnicima diplomatskog zbora, europskih institucija, akademske zajednice i civilnog društva obratio se i predsjednik Hrvatskog sabora, g. Josip Leko. Predsjednik Sabora je u svojem izlaganju naglasio važnost uključenosti nacionalnih parlamenta u provjeru načela supsidijarnosti, kao i međusobne suradnje i koordinacije nacionalnih parlamenta u tom procesu. 
Pomoćnik ministrice Marušić istaknuo je kako je primjena principa supsidijarnosti važno političko pitanje te kako građani trebaju biti svjesni da europska regulativa ima izravan utjecaj na njihov svakodnevni život.
Želimo Uniju koja je bliža građanima,sto ne znači da regulativa s EU razine mora ulaziti u svaku poru života građana, već naprotiv,  da EU mora definirati smjernice i okvir, a odlučivanje o detaljima prepustiti tijelima koja su blizu građanima tj. nacionalnim, regionalnim i lokalnim tijelima. To je ujedno i bit supsidijarnosti.
Zadaća je državnih institucija informirati građane i uključiti ih u rasprave o aktualnim EU temama te dati doprinos aktualnoj raspravi o supsidijarnosti koju Hrvatska vidi kao priliku za stvaranje bolje i fokusiranije Unije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova neizravno sudjeluje u provjeri načela supsidijarnosti putem nacionalne koordinacije stajališta za sastanke Vijeća EU, a pri tome izvrsno surađuje s Hrvatskim saborom.
Obrazlažući inicijative drugih država članica vezanih uz pitanje supsidijarnosti, Marušić je naglasio da su za RH posebno interesantne one koje su usmjerene na bolje funkcioniranje Unije u okviru postojećih Ugovora.
 

Marušić je posebno naglasio važnost kontinuiranog i kvalitetnog informiranja građana o svim europskim temama kao i ulogu medija u tom procesu te najavio kako će se pitanje supsidijarnosti raspravljati i u okviru ciklusa seminara i okruglih stolova „Informiraj se i utječi“ koje je Ministarstvo pripremilo za razdoblje pred europske izbore.
 



Priopćenja