Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatski i britanski stručnjaci o Inicijativi za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je 20. veljače sastanak o suradnji Republike Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva u okviru Inicijative o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima...

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je 20. veljače sastanak o suradnji Republike Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva u okviru Inicijative o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima. Na sastanku je Andrew Long, stručnjak britanskog Ministarstva vanjskih poslova, predstavio aktivnosti koje Ujedinjeno Kraljevstvo provodi u okviru Inicijative. Zahvalio je Hrvatskoj za uključivanje u Inicijativu istaknuvši ulogu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić kao jednog od ministara predvodnica Inicijative.

Pomoćnica ministrice za multilateralne poslove i globalna pitanja Vesna Batistić Kos je istaknula značenje koje Hrvatska pridaje sudjelovanju u Inicijativi te je predstavila prioritetna područja prema kojima bi se trebala usmjeriti daljnja suradnja država okupljenih oko Inicijative, a u cilju sprječavanja seksualnog nasilja u sukobima te suočavanja s posljedicama takvog nasilja.

Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja predstavio je hrvatska iskustva u oblikovanju pravnog okvira, kao i pri poduzimanju konkretnih mjera u pružanju institucionalne potpore žrtvama seksualnog nasilja iz Domovinskog rata.

U raspravi su s hrvatske strane sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova i Državnog odvjetništva. U dijelu sastanka, u kojemu su sudjelovali predstavnici civilnih udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Sunčica - Udruga žena u Domovinskom ratu i Centar za ženske studije iz Zagreba, predstavljeno je njihovo djelovanje u svezi sa seksualnim nasiljem u sukobima. Zaključeno je kako Hrvatska, kao država koja je i sama prošla iskustvo suočavanja sa seksualnim nasiljem u ratu može i u međunarodnom kontekstu dati veliki doprinos u oblikovanju strategije, kao i odgovor međunarodne zajednice na i danas širom svijeta prisutno nasilje nad ženama.



Priopćenja