Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Okrugli stol „Mladi i zapošljavanje“

U sklopu kampanje „Informiraj se i utječi“, u Rijeci je u subotu, 15. veljače, održan okrugli stol na temu "Mladi i zapošljavanje" u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova ...


U sklopu kampanje „Informiraj se i utječi“, u Rijeci je u subotu, 15. veljače, održan okrugli stol na temu "Mladi i zapošljavanje" u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te u suradnji s Predstavništvom Europske komisije te Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Najviše se razgovaralo o projektu Europska garancija za mlade, zatim o aktivnim mjerama Hrvatske za poticanje zapošljavanja mladih te o uspješnim modelima zapošljavanja mladih u drugim državama članicama pri čemu je kao najzanimljiviji istaknut dualni sustav obrazovanja i naukovanja u Njemačkoj i Austriji. Sudionike okruglog stola zanimalo je i socijalno-tržišno gospodarstvo, socijalni dijalog i fleksigurnost, kao i potreba reforme obrazovnog sustava koja će odgovarati potrebama tržišta.

Iako na žalost prevladavaju negativni pokazatelji vezani uz zapošljavanje i tržište rada, postoje i pozitivni primjeri kao što su, naglasio je pomoćnik Marušić, samozapošljavanje – mjera koja se provodi od 2010., a koja je najveće rezultate imala 2013.g. Ponovio je kako je nužna što skorija prilagodba i reforma obrazovnog sustava, ali i kontinuirani rad i dijalog svih dijelova društva, odnosno javnih i privatnih službi, socijalnih partnera i organizacija civilnog društva. „Niti jedna mjera zapošljavanja ne može zamijeniti otvaranje radnih mjesta temeljem gospodarskog rasta“, istaknuo je pomoćnik ministrice dodajući kako Hrvatska podupire mjere reindustrijalizacije cjelokupne Europske unije, što će i biti jedna od tema na idućem sastanku Europskog vijeća u ožujku.

Uz pomoćnika ministrice za europske poslove Hrvoja Marušića, ujedno i moderatora, na Okruglom stolu su sudjelovali i Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Nada Turina-Đurić, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Kraljevice, prof.dr.sc. Nada Bodiroga-Vukobrat profesorica na riječkom Pravnom fakultetu, Sven Janovski, predsjednik Mreže mladih Hrvatske, Darko Šeperić predstavnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te Jelena Tomac Grbac, stručnjakinja za procjenu i razvoj zaposlenika iz Jadran Galenskog laboratorija. Također, prisutni su bili i zamjenici gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović i Miroslav Matešić, te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Dan ranije, u petak, 14. veljače u Opatiji je održan seminar, namijenjen novinarima, na temu "Ekonomska politika i medijska uključenost" na kojem su govorili pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić, šefa Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, te opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Paolo Magagnotti, predsjednik Europskog novinarskog udruženja govorio je o europskom javnom prostoru i ulozi medija, dok je dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Tomislav Krasnec govorio o iskustvu hrvatskih dopisnika u oblikovanju javnog mijenja u EU. Michael Vedso, predstavnik Europske komisije (Opće uprave za ekonomska i financijska pitanja) govorio je o Europskom semestru 2014.

Predstavnica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Jasna Marić Krajačić, govorila je o važnosti izbora za Europski parlament koji će se održati 25. svibnja. „Riječ je o drugom najvećem demokratskom glasovanju na svijetu, u kojem 400 milijuna ljudi može dati svoj glas za novi sastav EP te da će u srpnju ove godine 751 zastupnika koji će zauzeti svoja mjesta u EP te ne samo odrediti pravac politika EU u sljedećih 5 godina, nego i izabrati predsjednika Europske komisije“ istaknula je . Hrvatski glasači izabrat će jedanaest svojih predstavnika u Europskom parlamentu na izborima 25. svibnja  za razdoblje od 2014. do 2019.

„Informiraj se i odluči“ ciklus je predavanja i okruglih stolova započetih u Rijeci i Opatiji, a nastavit će se u Varaždinu i Osijeku, a cilj im je informiranje hrvatskih građana o aktualnim europskim temama te o predstojećim izborima za Europski parlament. Uloga medija izuzetno je važna u tom procesu, s obzirom na njihovu ulogu u informiranju javnosti i upravo zato je važno sudjelovanje predstavnika i lokalnih i nacionalnih medija u ove seminare i okrugle stolove.



Priopćenja