Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Završen projekt potpore nacionalnom viznom sustavu

Ako ima nešto što pokazuje konkretnu provedbu slobode i sigurnosti, onda su to vizni režim i kontrola granica ...


„Ako ima nešto što pokazuje konkretnu provedbu slobode i sigurnosti , onda su to vizni režim i kontrola granica. U razdoblju ekonomske krize neki dovode u pitanje slobodu kretanja ljudi, bez koje EU nema smisla. Da bi osigurali tu slobodu, ključno je upravo funkcioniranje viznog sustava i čuvanja vanjskih granica. Ovaj projekt je sastavni dio razvijanja europske ideje ravnoteže slobode i sigurnosti. Hvala vam na odrađenom poslu“, kazala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić na svečanosti zatvaranja projekta „Potpora nacionalnom viznom sustavu“. Radi se o twinning light projektu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova i finskog Ministarstva vanjskih poslova, u vrijednosti od 250 000 eura, financiranog putem Europske komisije. Uzvanike su pozdravili Peter Stenlund, državni podtajnik u finskom Ministarstvu vanjskih poslova i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova, a voditeljice ovog projekta Päivi Blinnikka iz finskog i Maja Teider iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova predstavile su glavne aktivnosti provedenih u razdoblju od šest mjeseci.

Članstvo u EU Hrvatskoj je donijelo nove izazove u pogledu viznog sustava. Znatno je povećan broj zahtjeva za vize, a za buduće članstvo u Schengenskom prostoru potrebna je puna prilagodba relevantnim pravilima i postupcima. U sklopu projekta održane su brojne radionice za hrvatske službenike čiji je rad vezan uz vize i granične kontrole. Izrađeno je i izvješće o hrvatskom viznom zakonodavstvu, kao doprinos pripremama za Schengen.

„Naš je cilj postići uvjete za ulazak u Schengen u razdoblju od dvije godine nakon pristupanja. Na tome radimo u svim resorima i to je ono što građani primjećuju kao korist ulaska u EU. Između Finske i Hrvatske postoje mnoge sličnosti: u veličini, lokaciji zanimljivom susjedstvu s bogatom poviješću i potrebom rješavanja povijesnih konflikata kroz procese političkog sazrijevanja“, istaknula je ministrica Pusić. Izrazila je nadu i za budućom suradnjom s Finskom, ali i ostalim državama partnerima na twinning light projektima.



Priopćenja