Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Finska zajedno na twinning projektima u državama regije

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić i glavna tajnica ministarstva Vesna Cvjetković, održali su odvojene sastanke s državnim podtajnikom finskog Ministarstva vanjskih poslova Peterom Stenlundom ...


Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić i glavna tajnica ministarstva Vesna Cvjetković, održali su odvojene sastanke s državnim podtajnikom finskog Ministarstva vanjskih poslova Peterom Stenlundom.

„Finska i Hrvatska dijele stajališta o proširenju EU, a surađivat će na twinning projektima u državama Jugoistočne Europe pri čemu Hrvatska kao nova članica EU želi prenositi svoja znanja i iskustva državama regije u procesu europskih integracija“, rekao je pomoćnik ministrice Marušić na sastanku s finskim kolegom. Predstavio mu je rad Centra izvrsnosti, a kao područja mogućih budućih projekata dviju država izdvojeni su obrazovanje, poljoprivreda, okoliš, pravosuđe i unutarnji poslovi.

Na sastanku s glavnom tajnicom Vesnom Cvjetković, razgovaralo se o organizacijskim i financijskim izazovima u službi vanjskih poslova Hrvatske i Finske, razvojem kadrovske politike kao i izazovima u potpori radu diplomatskih misija i djelatnika u inozemstvu obje države. Podtajnik Stenlund iznio je finska iskustva sekundiranja djelatnika finskih institucija u EEAS-u.

Finskog sugovornika upoznala je s prilagodbom službe vanjskih poslova novim vanjskopolitičkim prioritetima, među kojim posebno promociji izvoza i gospodarskoj diplomaciji u čemu će važnu ulogu imati diplomatsko-konzularna predstavništva. Naglasak će također biti stavljen i na razvojnu i humanitarnu pomoć, kroz razvojne projekte u postkonfliktnim područjima kao i projekte u sklopu odgovora na humanitarne.

Bilo je riječi o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini pri čemu je glavna tajnica naglasila kako je „politika proširenja EU važan signal državama Jugoistočne Europe, a perspektiva europske integracije posebno bi pridonijela stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine“ dodajući kako se Hrvatska zalaže za poseban (tailor-made) pristup za BiH, odnosno za osmišljavanje procesa unutar kojeg bi se rješavala pitanja, umjesto sadašnjeg u kojem je rješavanje tih pitanja postavljeno kao uvjet za početak pristupnog procesa.



Priopćenja