Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić primila veleposlanike Kine, Južne Afrike i Finske u nastupne posjete

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u nastupne posjete veleposlanika Republike Finske Timoa Rajakangasa, veleposlanika Južnoafričke Republike Johanna Marxa i veleposlanicu Narodne Republike Kine Deng Ying ...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u nastupne posjete veleposlanika Republike Finske Timoa Rajakangasa, veleposlanika Južnoafričke Republike Johanna Marxa i veleposlanicu Narodne Republike Kine Deng Ying.

Zaželjevši dobrodošlicu novom finskom veleposlaniku, ministrica Pusić istaknula je kontinuitet dobrih odnosa Hrvatske i Finske te zahvalila na sveukupnoj finskoj potpori tijekom pristupnih pregovora RH s EU, ali i suradnji koja je ostvarena u 15 twinning projekata. Ministrica je veleposlanika upoznala s novim konceptom gospodarske diplomacije te istaknula kako Hrvatska puno ulaže u poboljšanje investicijske klime na državnoj, ali i lokalnoj razini, primjenom novih pravnih regulativa i nove strategije za ulaganja. Veleposlanik Rajakangas najavio je da će nastaviti raditi na jačanju gospodarske dimenzije odnosa, pri čemu su se oboje složili da je stabilnost na području Jugoistočne Europe od velike važnosti za cijelu EU, istaknuvši aktivnu i pozitivnu ulogu RH u regiji.

Južnoafrički veleposlanik Marx je u razgovoru s ministricom izrazio želju za produbljivanjem političkih i gospodarskih odnosa dvaju zemalja, smatrajući da bi bilo korisno olakšati viznu proceduru. Apostrofirao je mogućnosti sudjelovanja hrvatskih kompanija u cestogradnji u Južnoj Africi, ali i drugim afričkim državama članicama Razvojne zajednice juga Afrike – SADC, čiji su prioriteti infrastrukturni koridori ili razvoj industrijske politike. Prenio je pritom i poziv ministrice vanjskih poslova Južnoafričke Republike Maite Nkoana-Mashabane upućen ministrici Pusić da posjeti Južnu Afriku. Ministrica Pusić naglasila je važnost intenziviranja bilateralnih odnosa dvaju država, političkih, a posebno gospodarskih te istaknula mogućnosti za ulaganja na području turizma, energetike i prometa.

Kineska Veleposlanica Deng u nastupnom je posjetu istaknula dobre bilateralne odnose i izrazila želju za upoznavanjem s konkretnim mogućnostima suradnje dvaju zemalja. Ministrica Pusić je kao rezultat uspješnog posjeta NR Kini u studenom prošle godine istaknula otvaranje generalnog konzulata RH u Šangaju, s obzirom na mogućnosti gospodarske suradnje posebno kada je riječ o malom i srednjem poduzetništvu. Istaknula je kako je ovog tjedna organiziran i sastanak sa županima pet sjevernohrvatskih županija kako bi se zajednički nastupilo na tržištima Hong Konga i Šangaja. Kineski investitori mogu imati interesa za sudjelovanjem u velikim infrastrukturnim i energetskim projektima u Hrvatskoj, kazala je ministrica. Također je kinesku veleposlanicu informirala o Zakladi „Hrvatska kuća“ napravljenim u suradnji s Ministarstvom kulture, a kroz koju će se promicati hrvatska umjetnost i kultura najprije u zemljama regije, a kasnije i u izvaneuropskim državama.



Priopćenja