Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Projekt Esimit Europa simbolizira zajedništvo, solidarnost i kompetitivnost

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslove Hrvoje Marušić sastao se s osnivačem projekta Esimit Europa Igorom Simčičem, s kojim je razgovarao o budućim aktivnostima i planovima...

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslove Hrvoje Marušić sastao se s osnivačem projekta Esimit Europa Igorom Simčičem, s kojim je razgovarao o budućim aktivnostima i planovima u okviru projekta Esimit Europa, a koji pridonosi suradnji uključenih država. Istaknuta je i mogućnost da jedna od najbržih i tehnološki najusavršenijih jedrilica na svijetu - Esimit Europa 2 – nastupi na jednoj od hrvatskih regata tijekom 2014. godine.

Pomoćnik ministrice Marušić istaknuo je Hrvatska svoj interes za uključenje u projekt vidi ne samo na sportskom planu, već i na gospodarskom, jer se radi o projektu u kojeg su uključene i vrhunske tehnologije čemu Hrvatska može pridonijeti na temelju svoje bogate znanstvene, industrijske i pomorske tradicije.

Jedrenje, a posebno Projekt Esimit Europa,  simbolizira i promovira vrijednosti zajedništva, solidarnosti, izvrsnosti i kompetitivnosti-vrijednosti na kojima počiva i Europska unija. Pomoćnik Marušić izrazio je zadovoljstvo što će jedrilica Esimit Europa 2 sa svojom međunarodnom momčadi jedriličara ove godine prvi put nastupiti u Hrvatskoj.

Igor Simčič zahvalio je ministarstvu na dosadašnjoj podršci projektu istaknuvši kako je Hrvatska zemlja s bogatom pomorskom tradicijom, brojnim talentiranim jedriličarima i odlično organiziranim regatama.

Projekt Esimit Europa, pokrenut 1995. godine, predstavlja jedrilica Esimit Europa 2 i momčad Esimit Sailing Team. Suradnja je jedan od najvažnijih ciljeva projekta, koji na izvoran način povezuje diplomaciju, gospodarstvo i sport te se kroz nastupe jedrilice Esimit Europa 2, koja plovi pod europskom zastavom, prenosi poruka o uspješnoj ujedinjenoj Europi. Projekt Esimit Europa bio je dosada prisutan u Hrvatskoj kao partner najveće regate Fiumanka, te kao partner Europskog prvenstva u jedrenju za mlade u Splitu u klasi Laser Radial. Na poticaj ministrice Pusić član posade Esimit Europa 2  postao je jedan od najboljih hrvatskih jedriličara Ivan Kljaković Gašpić, europski i svjetski prvak u različitim jedriličarskim klasama i dobitnik prestižnog naziva "Hrvatski sportaš godine".

Pokrovitelj projekta je José Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, a podupiru ga također Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta, Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske federacije, brojni drugi europski diplomati i gospodarstvenici, među kojima i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.



Priopćenja