Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić: dugoročna stabilnost, Europa bez granica i zajedničko tržište su temelji EU

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s rumunjskim kolegom Titusem Corlăţeanom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se danas s rumunjskim kolegom Titusem Corlăţeanom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. „Ministar Corlăţean je prvi ministar vanjskih poslova Rumunjske nakon 2011. koji je posjetio Hrvatsku. Mi smo u međuvremenu razvili odličnu suradnju i odlične odnose unutar europskih institucija obzirom da dolazimo iz zemalja koje pripadaju istoj široj regiji Jugoistočne Europe i imamo mnogo zajedničkih interesa i tema, od bilateralnih do suradnje u multilateralnim organizacijama i suradnje u europskim institucijama“, rekla je ministrica Pusić medijima nakon sastanka. „Razgovarali smo o prometnom povezivanju ovog dijela Europe, energetskoj sigurnosti i povezivanju energetskih mreža ovog dijela Europe, bilateralnoj gospodarskoj suradnji, položaju manjina i očuvanja jezične grupe u RH, mogućnosti suradnje u gospodarskim temama što će biti otvoreno i na ručku, gdje vidimo mogućnosti za napredak. Neke hrvatske firme već posluju na hrvatskom tržištu. Razgovarali smo i o zemljama Istočnog partnerstva koje je za obje zemlje važna tema u kojoj su obje zemlje vrlo aktivne u europskim okvirima“. Ministrica je čestitala rumunjskom kolegi na vrlo uspješnom predsjedanju projektom Sigurnosti i suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) kojega vodi na vrlo inkluzivan način.

„Moj dolazak znak da je Rumunjska zainteresirana za suradnju u različitim domenama. Naši odnosi su vrlo dobri i surađujemo vrlo dobro i u okvirima EU i NATO-a“. Zainteresirani smo za produbljivanje daljnje suradnje i stvaranje što više kontakata, uključujući i na najvišoj razini. Trenutno radimo na posjetu predsjednika rumunjskog Parlamenta Hrvatskoj“, izjavio je uvodno ministar Corlăţean.

„Zainteresirani smo za gospodarsku suradnju i za aktiviranje mehanizma koji već postoji, ali nažalost nije dovoljno korišten na razini ministarstava gospodarstva naših zemalja - Memorandum o suradnji. Radne grupe ministarstava gospodarstva Hrvatske i rumunjske planiraju sastanak upravo o aktiviranju ovog mehanizma, a razmišlja se i o gospodarskom forumu koji bi se trebao održati ove godine“, istaknuo je rumunjski ministar. Kazao je i kako je s ministricom Pusić razgovarao i o suradnji unutar EU, budući da o mnogim temama države imaju slična stajališta, zatim smanjenju nezaposlenosti među mladima, energetskom sektoru i suradnji, paketu koji se u EU priprema do 2030., gdje je važno uspostaviti ravnotežu između industrijske proizvodnje i zaštite okoliša. Ministri su razgovarali i o suradnji u okviru Dunavske strategije, konkretnim gospodarskim projektima i proširenju EU na područje Balkana. 

Ministar Corlean zahvalio je ministrici Pusić i Hrvatskoj na podršci Moldovi, Ukrajini i Gruziji u njihovom približavanju EU unutar inicijative Istočnog partnerstva. Pozdravio je i suradnju u okviru NATO-a, ističući sigurnost kao važan preduvjet razvoju gospodarstva.

Na pitanje o promjeni temeljnih Ugovora i reformi EU, te sve glasnijim zahtjevima pojedinih političara  za promjenom uvjeta slobodnog kretanja radne snage, ministar  Corlăţean je rekao: „To je prema  Ugovorima temeljna vrijednost i temeljno pravo svih građana  Europske unije, što znači i Rumunja i Bugara i svih ostalih srednjeeuropskih i jugoistočnoeuropskih država koje su članice EU. To znači da nema mogućnosti selektiranja, odnosno ksenofobnih, populističkih i ponekad rasističkih reakcija. U državama Zapadne Europe neki političari koriste strah naroda u sadašnjim gospodarskim uvjetima za unutarnjopolitičke rasprave, naročito u razdobljima uoči izbora. Potrebna nam je snažna europska reakcija i suradnja država članica kao i odgovorni političari kako bi se spriječilo ovakvo političko ponašanje i ksenofobna i populistička retorika“.

Ministrica Pusić kazala je: „ Na ovu bih temu voljela biti vrlo jasna. Tri su temeljna razloga za postojanje EU i podršku koju EU ima od 28 zemalja članica, a i šire od toga, među građanima i građankama zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja. Prva je dugoročna stabilnost bez rata, druga je sloboda kretanja ljudi - Europa bez granica, i sloboda gospodarske aktivnosti – zajedničko tržište. Bez ta tri elementa Europska unija nema smisla. Prema tome, dirati u bilo koji od ovih elementa dovodi u pitanje opstojnost EU. I zato će se Hrvatska bez ostatka zalagati da se očuvaju ne samo famozne četiri slobode koje su sastavni dio europskog identiteta nego i ova tri temeljna razloga za postojanje EU“.

Na pitanje o konkretnim gospodarskim projektima ove godine, ministrica je potvrdila kako je s rumunjskim kolegom o jačanju suradnje u transportu i transportnim projektima, mreži autocesta koje povezuju Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku ,Sloveniju i Italiju. Također, tema je bila i mogućnost povezivanja energetskih sustava. U daljnjim razgovorima dvaju ministara pridružili su se i  predstavnici hrvatskih tvrtki koji rade i surađuju između Hrvatske i Rumunjske i s kojima će se konkretno razgovarati i o tim projektima.

Ministar Corlăţean kazao je kako je „Hrvatska na jako dobrom geografskom položaju, budući da kroz nju s jedne strane protječe Dunav, a s druge ima veliki potencijal razvoja jadranske zone. Postoji također i potencijal financiranja iz fondova EU vezano uz infrastrukturu, luke, turizam i dr. O konkretnim projektima razgovarat će radne grupe ministarstava gospodarstva obiju zemalja, a što se tiče gospodarskog foruma, konkretnog datuma još nema, ali se nadamo da će se on realizirati u vrijeme posjeta predsjednika rumunjskog Parlamenta Hrvatskoj“.



Priopćenja