Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska zemlja partner u Globalnom fondu za ravnopravnost

Hrvatska se, kao zemlja partner, pridružila Globalnom fondu za ravnopravnost (Global Equality Fund, GEF) koji u formi javno-privatnog partnerstva povezuje vlade, privatni sektor i organizacije civilnog društva...

Hrvatska se, kao zemlja partner, pridružila Globalnom fondu za ravnopravnost (Global Equality Fund, GEF) koji u formi javno-privatnog partnerstva povezuje vlade, privatni sektor i organizacije civilnog društva. Fond, među ostalim, povezuje USAID, vlade Hrvatske, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Islanda, Nizozemske, Norveške, Švedske, te fondacije Arcus, John D. Evans, Fond M.A.C AIDS, te Deloitte LLP — a zajednički je cilj pomaganje organizacijma civilnog društva posvećenima promicanju ravnopravnosti u svijetu.

Globalni fond za ravnopravnost osnovao je američki State Department u prosincu 2011., te je od tada do danas dodijeljeno više od sedam i pol milijuna dolara u više od pedeset zemalja svijeta, za pomoć u zaštiti pripadnika LGBT zajednice.

Lezbijske, gay, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe širom svijeta suočavaju se s ozbiljnim i akutnim kršenjem ljudskih prava. Najmanje 76 zemalja ima zakone koji inkriminiraju dobrovoljne seksualne odnose među odraslim osobama istoga spola, a osim što odražavaju i potiču netoleranciju, zakoni i društveno rašireni stavovi koji i dalje ograničavaju ljudska prava LGBT osoba sprečavaju i djelovanje zagovornika ljudskih prava. Unatoč tim izazovima, lokalne organizacije civilnog društva i branitelji ljudskih prava hrabro rade na zaštiti  LGBT osoba i njihovih ljudskih prava, a kako bi se podupro njihov rad osnovan je ovaj Fond čija se sredstva dodjeljuju u tri prioritetna područja.

1 Hitna reakcija. Mehanizam fonda za hitno reagiranje pod nazivom „Dostojanstvo za sve“ osigurava aktivistima brzu financijsku pomoć koja seže od plaćanja odvjetničkih ili medicinskih troškova do privremenog premještaja kako bi se osigurala sigurnost aktivistima,

2 Znanja i sposobnosti i nova tehnologija. Pružanje tehničke pomoći lokalnim i nacionalnim organizacijama civilnog društva. U sklopu programa u subsaharskoj Africi, Fond ulaže u obučavanje LGBT aktivista o načinu sigurnog dokumentiranja kršenja ljudskih prava pomoću nove tehnologije za pohranu podataka.

3 Promicanje tolerancije i prihvaćanja. Fond podupire lokalne i nacionalne organizacije da aktivno utječu na članove obitelji LGBT osoba, vjerske skupine, istaknute osobe u zajednici, školi te društvu u širemu smislu radi smanjenja stigmatizacije, zlostavljanja i nasilja, te poticanja ravnopravnog pristupa uslugama i mogućnostima, kao i prihvaćanja LGBT osoba i priznavanja njihovih univerzalnih ljudskih prava.

Više na:
http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/01/220664.htm 
http://www.state.gov/globalequality/

 



Priopćenja