Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

22. Obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Danas, 15. siječnja obilježava se 22. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada je, 1992. g. svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice priznalo suverenitet i neovisnost Hrvatske...

Danas, 15. siječnja obilježava se 22. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada je, 1992. g. svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice priznalo suverenitet i neovisnost Hrvatske.

Danas, također, obilježavamo i šesnaestu obljetnicu mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Na današnji dan 1998.g. završena je jedna od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a, odnosno završen je dvogodišnji mandat Prijelazne uprave Ujedinjenih naroda za Istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem (UNTAES).

Današnji dan prvi put obilježavamo kao punopravna članica Europske unije, kao država koja je u dvadeset i dvije godine ostvarila svoje ključne strateške ciljeve – od međunarodnog priznanja i obrane do ulaska u NATO i Europsku uniju.

Još početkom 1992. na području Hrvatske bili su raspoređeni promatrači Europske zajednice i pripadnici UN-a, a 1999. g. Hrvatska upućuje svoje prve predstavnike u mirovnu misiju Ujedinjenih naroda na afrički kontinent. Danas Hrvatska aktivno sudjeluje u razvojnim i humanitarnim projektima posebno onima usmjerenim na stabiliziranje društva u postkonfliktnim uvjetima te onima usmjerenim na snaženje obrazovanja i uloge žena i djevojčica.

Međunarodnim priznanjem prije dvadeset i dvije godine Hrvatska je započela svoj put kao suverena i samostalna država koja svojim vanjskopolitičkim djelovanjem, kao vjerodostojna i odgovorna članica međunarodne zajednice, pridonosi miru, stabilnosti i održivom razvoju. Pozicionirali smo se unutar institucija Europske unije, nastavljamo aktivno djelovati u regiji, kako kroz potporu euroatlantskih procesa tako i kroz korištenje instrumenata tehničke pomoći, surađujemo s NATO partnerima te aktivno sudjelujemo na multilateralnim forumima.



Priopćenja