Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pusić i Steinmeier o Europi, energetici i regiji

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s 14. siječnja u Berlinu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom...

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se s 14. siječnja u Berlinu s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom uoči Hrvatsko-njemačkog foruma. Kako je rekla ministrica, s njemačkim kolegom razgovarala je o bilateralnim pitanjima, Jugoistočnoj Europi, ali i o političkom profiliranju Europe u budućnosti što će imati izravan utjecaj i na buduće proširenje Europske unije.
 
Pitanje Južnog Mediterana, tj. europskog, ali i hrvatskog susjedstva također je tema o kojoj je bilo govora, kao i o energetskoj situaciji i mogućnostima za bilateralnu suradnju Hrvatske i Njemačke na energetskim projektima, rekla je ministrica. „Hrvatska prije godinu dana nije postojala na energetskoj karti Europi, a danas je jedan od značajnih točaka. Njemačka je za nas u tome vrlo važan partner“, dodala je ministrica.
 
Ministrica Pusić zahvalila je ministru Steinmeieru na organizaciji Njemačko-hrvatskog foruma koji je povezao, ne samo ministre i dužnosnike, nego i stručnjake iz ministarstva, ali i privatnog sektora. Uvjerena je da će forum biti uspješan, ali i da će prerasti u redovite jednogodišnje sastanke ove vrste između njemačkih i hrvatskih predstavnika.
 
O situaciji u Bosni i Hercegovini, ministar Steinmeier je istaknuo da, iako svjesni napora međunarodne zajednice koji su poduzeti za stabilizaciju u ovoj zemlji, nema prostora za žaljenje nego traženje novih rješenja za bolje funkcioniranje u budućnosti. Ministrica Pusić dodala je da je Bosna i Hercegovina bila važna tema u današnjim razgovorima jer je BiH važna za stabilnost regije, a time i Hrvatske. „Bosna i Hercegovina svakako je zemlja čija se perspektiva poboljšava s većom, a ne manjom prisutnošću Europe. Što se nas tiče, radit ćemo u tom pravcu čuvajući i jačajući europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Mislim da smo se svakako složili da je to pravac u kojem treba ići.“, zaključila je ministrica Pusić.
 
Ministrica je rekla da je s njemačkim kolegom razgovarala i o provedbi Europskog uhidbenog naloga dodavši da Hrvatska rješava spomenute slučajeve u okviru pravosuđa onako kako je predviđeno europskom regulativom i hrvatskim zakonima. „Kakva god odluka suda bude, ona neće utjecati na naše odnose s Njemačkom niti s Europskom komisijom, rekla je ministrica.

 

Izjava ministrice Pusić nakon sastanka

Pitanje novinara o situaciji u BiH

O Europskom uhidbenom nalogu i Makedoniji

 



Priopćenja