Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izjava ministrice Pusić o proširenju – BiH i Albaniji

O tome kako Bosna i Hercegovina opet nije tema Vijeća za opće poslove: „Jest tema, a po mom mišljenju i treba biti tema...

/transkript izjave/

O tome kako Bosna i Hercegovina opet nije tema Vijeća za opće poslove:
„Jest tema, a po mom mišljenju i treba biti tema. Temeljem ovog izvještaja nema napretka, no kao što znate, naše mišljenje je, a i Hrvatska je glasovala tako, jer smatramo da je rješenje više Europe, a ne manje Europe. Dakle veća prisutnost Europe, i hrvatski je stav da je potrebna vrlo proaktivna i da, tako kažem, specifično dizajnirana politika ili pristup Bosni i Hercegovini. Mi ćemo se za to zalagati i ja se nadam da ćemo sljedeći mjesec Vijeće za vanjske poslove početi s jednim ministarskim doručkom o Bosni i Hercegovini kako bismo o tome razgovarali“.

Bi li Hrvatska mogla imati ulogu časnika za vezu između regije i EU?
„Pa ima je, utoliko što je Hrvatska iz iste regije. Mi smo susjedi i naravno da je naš vitalni interes stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine jer to znači i stabilnost naše cijele regije što nam je izuzetno važno jer direktno utječe na život svih u regiji“.

O statusu Albanije:
“There will be a recommendation, maybe even a decision. Croatia has initialled a letter recommending and stating that Albania has done everything that was necessary and that it should be granted candidate status.

We got support from a number of countries for that letter and a number of countries supported it also during the Foreign Affairs Council yesterday. We will see what happens today, but as for Croatia, we think that Albania has met the criteria to be granted candidate status and we will definitely work in that direction and support that decision.”

Izjavu ministrice Pusić poslušajte na sljedećem linku
http://tvnewsroom.consilium.europa.eu/event/general-affairs-council-december-2013/arrival-and-doorstep-hr-pusi4#event-media



Priopćenja