Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska reizabrana u Izvršno vijeće Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW)

Na osamnaestoj godišnjoj Konferenciji država članica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja se održava od 2. do 6. prosinca 2013. u Haagu, Hrvatska je ponovno izabrana za članicu Izvršnog vijeća...

Na osamnaestoj godišnjoj Konferenciji država članica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), koja se održava od 2. do 6. prosinca 2013. u Haagu, Hrvatska je ponovno izabrana za članicu Izvršnog vijeća na dvogodišnji mandat za razdoblje od 2014 do 2016.g., na prijedlog istočnoeuropske skupine. Mandat započinje u svibnju 2014.

Hrvatsko izaslanstvo na Konferenciji vodi stalna predstavnica RH pri OPCW, mr.sc. Vesela Mrđen Korać, koja je istaknula privrženost Hrvatske ciljevima Organizacije, a koju je i osobno potvrdio predsjednik Republike Hrvatske prof. dr.sc. Ivo Josipović prigodom posjeta Organizaciji u listopadu ove godine. Hrvatska je tijekom godine nastavila aktivnu suradnju i pružanje potpore aktivnostima Organizacije kroz bilateralne i regionalne programe. Pored organizacije seminara i radionica, Hrvatska je bila domaćin regionalnog sastanka Nacionalnih povjerenstva 25 država istočnoeuropske skupine te je organizirala i prigodnu radionicu za carinske službenike. Hrvatska kemijska industrija „Petrokemija d.d.“ je nastavila obučavati predstavnike trećih država članica o funkcioniranju modernih kemijskih tvornica s posebnim naglaskom na sigurnost i zaštitu. Tijekom godine obavljena je i inspekcija hrvatskih industrijskih postrojenja od strane inspektora OPCW-a. Hrvatska je izrazila spremnost za nastavak aktivne suradnje i daljnje pružanje potpore ciljevima i aktivnostima Organizacije te će posebno razmotriti mogućnost potpore zajedničkoj OPCW-UN misiji u uništenju sirijskog kemijskog oružja.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja broji 190 članica, a Izvršno vijeće je sastavljeno od 41 članice, od čega 16 stalnih, dok se polovica od preostalih 25 bira svake godine na prijedlog regionalnih skupina. Na Konferenciji je potvrđen i novi četverogodišnji mandat aktualnog glavnog direktora Ahmeta Üzümcüa, koji je također dobio jednoglasnu potporu svih regionalnih skupina.



Priopćenja