Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić sutra u Kijevu na sastanku OESS-a

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će 5. prosinca u Kijevu na 20. Ministarskom vijeću Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kojim će Ukrajina...

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će 5. prosinca u Kijevu na 20. Ministarskom vijeću Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kojim će Ukrajina završiti svoje jednogodišnje predsjedanje tom organizacijom.

Tijekom sastanka raspravljat će se o nizu odluka, posebice o napretku procesa Helsinki + 40 (radi se o deklaraciji kojom je utemeljen današnji OESS), promicanju suradnje s Afganistanom s obzirom na povlačenje ISAF-a 2014., te odluka vezanih uz promicanje ljudskih prava.

Ministrica Pusić na sastanku će se založiti za poštivanje temeljnih načela OESS-a i za njihovu punu provedbu kao ključa za izbjegavanje novih podjela. Također će održati i neke bilateralne sastanke na marginama konferencije.

Ukrajinski prioritet u okviru predsjedanja OESS-om, u okviru političko-vojne dimenzije, dijalog je o ulozi kontrole konvencionalnog naoružanja u sadašnjoj i budućoj sigurnosnoj arhitekturi Europe, te je inicirala nadopunu "OESS-ovih principa za upravljanje sprečavanja širenja nuklearnog naoružanja iz 1994." i nastavila rad na provedbi odluke ministarskog vijeća iz Dublina u prosincu 2012. o transnacionalnim prijetnjama.

Ukrajina se kao predsjedavajuća OESS-a koncentrirala i na oživljavanje postojećih formata utemeljenih za rješavanje zamrznutih sukoba na prostoru OESS-a (Gruzija, Nagorno Karabah, Pridnjestrovlje). Predstavila je i plan jačanja provedbe preuzetih obveza posebice na području borbe protiv trgovine ljudima, slobode medija te obrazovanja mladih o principima tolerancije i nediskriminacije.
Sastanak u Kijevu odvija se u vrijeme građanskog i oporbenog prosvjeda zbog odluke predsjednika Viktora Janukoviča da odgodi potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom.

Hrvatska je sa žaljenjem primila na znanje vijest o odluci ukrajinske Vlade da odgodi rad na pripremama za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju te ugovora o prostoru slobodne trgovine između EU i Ukrajine, te je izrazila nadu da će Ukrajina nastaviti raditi na provođenju reformi i razvijanju odnosa s EU-om.

Nakon Ukrajine, predsjedavanje OESS-om zajednički preuzimaju Švicarska i Srbija.



Priopćenja