Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Parafirani sporazumi s Moldovom i Gruzijom, pozitivan razvoj odnosa s Azerbejdžanom

Summit Istočnog partnerstva završen je Zajedničkom deklaracijom o Istočnom partnerstvu, čiji je naslov vrlo primjeren: „Istočno partnerstvo – kako dalje“...

Summit Istočnog partnerstva završen je Zajedničkom deklaracijom o Istočnom partnerstvu, čiji je naslov vrlo primjeren: „Istočno partnerstvo – kako dalje“, kazala je ministrica Pusić u izjavi nakon njegovog završetka.
„Moje mišljenje je da je napravljen važan korak naprijed, ali naravno, opći dojam je stvoren u prvom redu činjenicom da je de facto u zadnjih tjedan dana postalo jasno da je Ukrajina, koja je bila spremna i koja se pripremala potpisati Sporazum o pridruživanju i Ugovor o slobodnoj trgovini s EU, u zadnji čas odustala. Međutim, svakako je neobično važno parafiranje Sporazuma o pridruživanju s Moldovom i Gruzijom. I jednoj i u drugoj zemlji je važno da se taj Sporazum što prije i potpiše i ratificira kako bi mogao stupiti na snagu. On ima i političke i gospodarske konsekvence, a obzirom na pritisak koji se vrši na sve te zemlje od strane Rusije, koji je bio eksplicitno rečen. Vrlo je važno da te zemlje imaju neki osjećaj pripadnosti i da imaju mogućnost osloniti se na svoje europske partnere“, rekla je ministrica.
Ministrica je istakla i zanimljivu činjenicu vrlo pozitivnog razvoja odnosa između Azerbejdžana i EU, ne samo na području energetike, koji se odlukom o Transjadranskom plinovodu kojim se u Europu dovodi plin iz Azerbejdžana, potvrđen i „na kojem smo mi vrlo aktivno radili i dalje surađujemo sa svim partnerima na povlačenju plina na jadransko-jonskoj trasi uz našu obalu Jadrana i vodio taj plin prema Austriji, Mađarskoj pa onda i Ukrajini u perspektivi“, nego i u nekim osjetljivim političkim temama kako što su naprimjer pregovori s Iranom. „To je možda jedna „vinjeta“ ovog samita koja nije posebno naglašavana niti je posebno očekivana, ali se pažljivim promatranjem mogla primijetiti“.

 



Priopćenja