Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnica ministrice Batistić Kos na konferenciji Europski razvojni dani 2013

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos sudjelovala je 26. i 27. studenog o.g. na konferenciji Europski razvojni dani 2013 u Bruxellesu koja je, u organizaciji Europske komisije, okupila predstavnike država članica EU...

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Vesna Batistić Kos sudjelovala je 26. i 27. studenog o.g. na konferenciji Europski razvojni dani 2013 u Bruxellesu koja je, u organizaciji Europske komisije, okupila predstavnike država članica EU i Europske komisije zatim afričke dužnosnike te brojne predstavnike nevladinog sektora.

Pomoćnica Batistic Kos susrela se s Ninom Jandrić koja je jedna od četvero dobitnika EU nagrade Moć mladih glasova, čestitala joj na priznanju i podržala u daljnjem angažmanu u podizanju svijesti o važnoj ulozi mladih ljudi u poticanju razvoja.

Pomoćnica ministrice Batistić Kos sudjelovala je u panelu “Što dobivaju žene” kojeg je organiziralo predstavništvo UN Women u Bruxellesu, a na panelu su sudjelovali i predstavnici Nepala, UN jedinice za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, zatim OECD Odbora za razvojnu pomoć te Udruge za prava žena u razvoju. Raspravljalo se o izazovima u prevladavanju jaza između političke i deklaratorne potpore pitanjima rodne ravnopravnosti kao i nemogućnosti praćenja i javnog objavljivanja proračunskih sredstava namijenjenih projektima osnaživanja žena. Rasprava je ukazala na zabrinjavajuću situaciju kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti u Afganistanu te na potrebu snažnijeg pritiska na afganistanske partnere u sklopu Tokijskog okvira o uzajamnoj odgovornosti. Naglašena je i važnost koju imaju lokalne organizacije civilnog društva u poticanju održivih društvenih promjena kao i promjene u političkom odlučivanju.

Pomoćnica Batistić Kos sudjelovala je također 27. studenog i na neformalnom doručku ministara za razvoj na temu Razvojnog okvira Post-2015 i jačanja globalnog partnerstva za razvoj u organizaciji EK povjerenika za razvoj Andrisa Piebalgsa.



Priopćenja