Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice Klisović o mogućnostima gospodarske suradnje s Turkmenistanom

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je 25. i 26. studenog u Ashgabatu gdje je održao političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Turkmenistana Matyejevim...

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović boravio je 25. i 26. studenog u Ashgabatu gdje je održao političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Turkmenistana Matyejevim, zatim razgovarao sa zamjenikom ministra gospodarstva i razvoja Atayevim te sudjelovao u radu hrvatsko-turkmenskog gospodarskog foruma, na kojem su, uz pomoć HGK sudjelovale hrvatske tvrtke. 

Na gospodarskom forumu održanom u Ministarstvu gospodarstva, 12 hrvatskih kompanija iz područja  prometa, građevine, elektroindustrije, brodogradnje, industrije nafte i plina te poljoprivredno-prehrambene industrije predstavilo je svoju ponudu i planove za angažman u Turkmenistanu. Predstavnici resornih ministarstava i turkmenskih kompanija predstavili su planove realizacije velikih državnih projekata po sektorima. Također, organizirani su i posebni sastanci predstavnika hrvatskih tvrtki u resornim ministarstvima gdje su detaljnije izloženi konkretni projekti i ponude.

U razgovorima u Ministarstvu gospodarstva i razvoja, zamjenik Klisović izložio je interese hrvatskih kompanija za angažmanom na rapidno rastućem turkmenskom tržištu te istaknuo potporu hrvatske vlade za realizaciju projekata. Istaknuo je kako bismo cijenili pomoć turkmenistanskih vlasti prilikom otvaranja podružnica hrvatskih tvrtki te drugih oblika poslovne prisutnosti kao i pomoć pri razumijevanju lokalnih uvjeta poslovanja. Zamjenik ministra Atayev kazao je kako je impresioniran ponudom hrvatskih kompanija i njihovim međunarodnim referencama iskazujući dobrodošlicu njihovom nastupu u Turkmenistanu. 

Na političkim konzultacijama u Ministarstvu vanjskih poslova Turkmenistana razmatrane su mogućnosti daljnjeg intenziviranja odnosa između dvije zemlje na svim područjima, uključujući obrazovanje, sport i kulturu. Razmijenjeni su nacrti više međudržavnih sporazuma te je dogovorena dinamika razmjene bilateralnih posjeta. Razgovaralo se također o energetskoj sigurnosti u Europi i Aziji kao i o drugim pitanjima na području multilateralne suradnje.
 



Priopćenja