Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić primila kineskog veleposlanika u oproštajni posjet

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u oproštajni posjet kineskog veleposlanika Nj.E. g. Shen Zifeija.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u oproštajni posjet kineskog veleposlanika Nj.E. g. Shen Zifeija. Glavna tema razgovora bio je nedavni posjet ministrice Pusić Kini koji je ocijenjen kao potvrda odličnih bilateralnih odnosa. Ministrica Pusić istaknula je kako će se Hrvatska fokusirati na određena područja odnosno gradove, kao što je Šangaj koji je više od 30 godina grad prijatelj Zagreba. Dodala je kako je važno napraviti jedan projekt na kojem bi se identificirale eventualne prepreke i problemi što bi onda olakšalo poslovanje ne samo s Hrvatskom nego i s drugim zemljama EU, a ujedno bi takav projekt dodatno približio Hrvatsku kineskim poslovnim ljudima i ukazao na njene prednosti kao EU članice.

Govoreći o suradnji Kine i 16 država Srednje i Istočne Europe, složili su se kako je ta suradnja dio EU-kineskih odnosa, dok je kineski veleposlanik istaknuo kako će susret hrvatskog i kineskog premijera u Bukureštu pridonijeti daljnjem razvoju odnosa.

Ministrica Pusić istaknula je i veliki potencijal u turističkoj suradnji što također pridonosi boljem razumijevanju, a u konačnici i lakšem poslovanju. Dodala je i kako, osim velikih projekata, postoji potencijal suradnje putem malog i srednjeg poduzetništva, s obzirom da Hong Kong može biti ulaz za njihov nastup i na kineskom tržištu.



Priopćenja