Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pozdravljamo sporazum o zaustavljanju iranskog nuklearnog programa

Republika Hrvatska pozdravlja postignuti dogovor između P5+1 (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija i Kina, uz asistenciju EU) i Irana o zaustavljanju iranskog nuklearnog programa.

Republika Hrvatska pozdravlja postignuti dogovor između P5+1 (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija i Kina, uz asistenciju EU) i Irana o zaustavljanju iranskog nuklearnog programa. Ovo je važan prvi korak u postizanju konačnog cilja, a to je sprečavanje Irana u razvoju nuklearnog oružja.  

Postignuti sporazum daje nadu u mir i stabilnost u regiji i predstavlja značajnu pobjedu  diplomacije. Republika Hrvatska podržava daljnje napore svih strana u cilju postizanja sveobuhvatnog rješenja kako je i navedeno u sporazumu.

Pozivamo Iran da se u potpunosti posvetiti provedbi sporazuma kojim jamči pristup i nadzor inspektorima IAEA nuklearnim postrojenjima u Natanzu i Fordou, koji će vratiti povjerenje međunarodne zajednice u narav iranskog nuklearnog programa. S druge strane, P5 će osigurati popuštanje određenih sankcija prema Iranu, ali će i u slučaju neispunjavanja obveza, opozvati takvo ograničeno popuštanje te nametnuti dodatne sankcije prema Iranu.



Priopćenja